Circa 80% din pestele consumat de romani provine din import

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproximativ 80% din pestele consumat de romani, la nivel national, provine din import, a declarat Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii, in cadrul conferintei de lansare a noului Program Operational de Pescuit si Afaceri Marime (POPAM) 2014-2020, organizata la Tulcea.

„Am ales sa lansam noul POPAM la Tulcea pentru ca este cel mai important centru piscicol al Romaniei. Mi-as dori sa fie si mai important. De asememea, imi doresc ca toate baltile, fostele exploatatii de acvacultura din Delta Dunarii, sa revina pescuitului, sa se termine cu agricultura facuta in bazinele piscicole. Cred ca Delta Dunarii are investitii prea mari si prea importante pentru a putea sa nu mai ajungem la acest procent de 80% import peste. Sigur ca nu este usor, este nevoie de investitii foarte mari. Sunt cateva societati in acest domeniu care au demonstrat ca pot sa repuna pe picioare anumite exploatatii piscicole si care chiar sa le mearga destul de bine. Potentialul acestei zone este extraordinar”, a declarat Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general AM POP.

Singura masura de finantare din noul POPAM 2014-2020 deschisa in prezent este „Sprijin pregatitor pentru constituirea FLAG-urilor”, celelalte scheme de finantare urmand sa fie lansate in perioada imediat urmatoare.

„In 2 saptamani vom da drumul la Strategiile pentru FLAG-uri. Vom incheia contractele cu cele 13 asociatii care au fost selectate. De asemenea, in 4 saptamani vom da drumul la Sprijinul pe Natura 2000. In jurul datei de 15 mai vom deschide si masura de investitii in Acvacultura”, a mai spus oficialul din MADR.

Masuri in curs de lansare:

  • Masura II.2: Investitii productive in acvacultura (alocare financiara:77,4 milioane de euro)
  • Masura III.2: Punerea in aplicare a strategiilor de dezvoltare locala plasate sub responsabilitatea comunicatii si costuri de functionare si animare (42,3 milioane de euro)
  • Masura IV.4: Prelucrarea produselor pescaresti si de acvacultura (13,6 milioane de euro)
  • Masura II.10: Acvacultura care furnizeaza servicii de mediu – Natura 2000 (10,4 milioane de euro)
  • Masura I.23: Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitatii si adaposturi (8,9 milioane de euro)
  • Masura I.6: Diversificarea veniturilor si noi forme de venituri (8,9 milioane de euro)

Suma fondurilor europene alocate Romaniei prin FEPAM a scazut in actualul program, in principal din cauza alocarii generale mai reduse de la nivelul Comisiei Europene. „Suma totala de fonduri europene disponibile este de 168 mil de euro (FEPAM), la care se adauga 25% din bugetul national. Ajungem astfel la circa 221 de milioane de euro. Alocarea pe fosta programare a fost de 230 mil de euro, dar sa nu uitam ca intreg fondul de pescuit, de la nivelul CE, s-a diminuat”, a mai precizat Cumpanasoiu.

Solicitantii de fonduri europene pentru pescuit vor trebui ca in actualul program sa isi asigure o finantare proprie de 50%, cu 10% mai mult decat fostul program. „Actuala programare, pe investitii, ne confera o cofinatare de 50%. In vechea programare aveam 60%. De data aceasta, efortul beneficiarului privat este putin mai mare”, a mai spus directorul general AM POP.

Ministerul Agriculturii a lansat oficial, joi, 21 aprilie 2016, la Tulcea, noul Program Operational de Pescuit si Afaceri Marime (POPAM) 2014-2020. Strategia acestui program isi propune: cresterea productiei in acvacultura, piscicultura si procesare, cresterea profitabilitatii operatorilor economici, conversia biodiversitatii si protectia mediului, mentinerea si crearea de locuri de munca.

Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) este fondul Uniunii Europene destinat politicilor europene in domeniul pescuitului si al afacerilor maritime in perioada 2014-2020. Romania dispune de o alocare financiara europeana de 168,4 milioane de euro, la care se adauga 25% din bugetul national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE