Dezbaterile privind infiintarea Camerelor Agricole private a intrat pe ultima suta de metri. Parlamentarii urmeaza sa voteze in aceasta luna legea care ar putea sa aduca un nou suflu agriculturii romanesti, in special micilor fermieri.
„Ne pregatim pentru un moment important, si anume votul din Camera Deputatilor. In mod normal, ar trebui sa avem un rezultat pana pe 28 aprilie. Legea Camerelor Agricole este fundamentala pentru agricultorii nostri, mai ales ca avem peste 700.000 de mici fermieri, cu suprafete intre 1 si 5 hectare. Prin aceste Camere Agricole ne dorim sa ajutam si micul producator sa vanda, sa aiba parte de desfacere. Daca vrem sa facem ceva in tara asta doar prin Camerele agricole si Fondul mutual o sa reusim, altfel ne putem lua gandul de la dezvoltarea agriculturii din Romania”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Cornel Stroescu, initiatorul acestei legi si presedintele Camerei Agricole Nationale (CAN).
Camerele Agricole ar urma sa fie instrumentele prin care si micii fermieri ar putea dobandi cunostintele necesare pentru a realiza o agricultura cat mai moderna si viabila economic. De asemenea, prin intermediul Camerelor Agricole, fermierii vor putea primi consultanta si pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR.
Anterior, legea infiintarii Camerelor Agricole private a obtinut aviz favorabil de la Comisia pentru Buget si Finante din Senat, precum si din partea Comisiei pentru Agricultura.
Camerele Agricole ar urma sa fie sprijinite financiar de la bugetul de stat pe o perioada de aproximativ 4 ani, ulterior urmand sa intre pe autofinantare din contributiile fermierilor.
„Dorim sa punem la dispozitia Camerelor Agricole private o suma de bani, care sa le permita sa functioneze, dar si sa le stabilim atributii clare, astfel incat sa functioneze eficient si sa crestem increderea agricultorilor intr-o astfel de structura asociativa”, a scris pe pagina sa de Facebook, Daniel Botanoiu, secretarul de stat in MADR.
In Romania sunt 800.000 de fermieri cu proprietati intre 1 și 5 hectare de teren agricol, care detin in total peste 4 milioane hectare de teren. Marii proprietari de terenuri agricole reprezinta doar 1% din total, fiind vorba de 11.000 de societati. Acestea detin cealalta jumatate din suprafata agricola a Romaniei, aproape 5 milioane de hectare.