Cum vrea MADR sa aduca tinerii din diaspora in satele romanesti

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii se pregateste sa lanseze o campanie de promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in diaspora, pentru a-i convinge pe tinerii romani din strainatate sa se intoarca in tara si sa porneaca o afacere in agricultura, cu ajutorul fondurilor europene. Ideea este privita cu ochi buni de fermierii mari, insa acestia atrag atentia ca guvernantii trebuie sa puna un accent deosebit pe facilitatile fiscale si administrative pentru romanii din diaspora care s-ar putea intoarce.

Dimitrie Musca, seful celui mai profitabil CAP din Romania, ne-a declarat ca o asemenea idee este de bun augur, in contextul in care romanii din strainatate dispun de economii mult mai consistente.

„Cei care au lucrat afara au adunat o anumita suma. Ei au avantajul ca pot cumpara niste utilaje cu acesti bani. Foarte important este insa sa existe niste conditii clare, concrete, prin care sa ii atragi. Ar trebui, inainte de toate, sa invatam cateva lucruri din accesarea de fonduri pana acum, si aici ma refer la conditiile artificiale, si la alte probleme care au mai aparut. Adica, sa avem un cadru si un context propice dezvoltarii. In rest, ideea este buna. Romania simte acut aceasta lipsa. In curand vom ajunge la circa 5 milioane de romani plecati. Suntem criminali daca nu ne aducem poporul roman acasa”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dimitrie Musca.

Pe de alta parte, fermierul constanean Gheorghe Lamureanu sustine ca in prezent actualele submasuri de finantare din PNDR nu sunt atractive nici macar pentru agricultorii romani, in primul rand din cauza birocratiei.

„Din punctul meu de vedere, masurile actuale din PNDR nu sunt momentan atractive nici pentru noi. Sunt convins ca si celorlalti le-ar fi la fel de greu. (…) Oamenii sunt reticenti din cauza acestui hatis birocratic. Sa nu uitam ca unele ferme au intrat in faliment din cauza acelor conditii artificiale. Poate cei din strainatate ar avea o mai mare deschidere fata de un credit de exemplu pe care l-ar putea lua. Multe proiecte de la noi s-au anulat tocmai din cauza lipsei cofinantarii”, ne-a declarat Gheorghe Lamureanu.

De asemenea, fermierul constantean mai atrage atentia ca la ora actuala exista o criza a fortei de munca in agricultura, „mai ales ca primariile se intrec intre ele care sa dea mai multe ajutoare. De multe ori, oamenii prefera sa nu mai iasa la camp, de frica sa nu ramana fara ajutor social”.

Despre acest subiect l-am intrebat si pe Cornel Stroescu, presedintele Camerei Agricole Nationale, despre care putem spune ca este el insusi un exemplu in aceasta privinta. Dupa ce a lucrat mai bine de 15 ani in Germania, alaturi de familia sa, Cornel Stroescu a revenit in 2008 in Romania, punand bazele unei afaceri profitabile in agricultura.

„Vom aduce romanii in tara atunci cand le vom putea asigura o piata de desfacere pentru produsele romanesti. Din pacate, aceasta este cea mai mare problema a producatorului roman autohton: desfacerea produsului. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este si problema cofinantarii la agricultorul roman. Cei care au multi bani nu investesc in agricultura. Speram sa aducem insa beneficii importante pentru fermierii nostri, mai ales pentru cei mici si medii cu ajutorul legii Camerelor Agricole private”, ne-a declarat Cornel Stroescu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunta la inceputul anului ca intentioneaza sa faciliteze intoarcerea tinerilor romani din strainatate prin oferirea unei sume de cel putin 40.000 de euro, fonduri europene, precum si prin accesul mult mai facil la terenurile agricole. Conform datelor statistice, mai bine de 1,5 milioane de romani lucreaza in strainatate in sectorul agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE