MADR are un buget de 500.000 de euro pentru atasatii agricoli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii dispune de un buget de 500.000 de euro pentru retribuirea celor 11 atasati agricoli, primul dintre acestia urmand sa ajunga in Iordania, a anuntat de curand Achim Irimescu.

„Voi avea, in cadrul noii organigrame, un servicu de comert exterior si promovare iar atasatii agricoli vor intra in cadrul acestui serviciu. Hotararea de Guvern se afla deja la Ministerul de Externe si la celelalte 5 ministere avizatoare si sper ca in trei saptamani sa fie adoptata. Dupa aceea va mai fi inca o Hotarare de Guvern, deci alte trei saptamani, cu masurile de aplicare si dupa aceea vom anunta desfasurarea concursului printre cei 9.000 de angajati ai Ministerului Agriculturii. Poate participa oricine respecta niste conditii. Vor fi examene extrem de corecte si va garantez ca nu va fi nimeni admis fara sa raspunda corespunzator chestionarului din examen”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Seful MADR a precizat ca doar un euroconsilier din MADR care vorbeste araba si care este foarte pregatit pentru acest domeniu nu va da examen.

„O sa am si un tanar care nu va da examen, este un euroconsilier care stie limba araba si nu am alt vorbitor de limba araba. Stie extrem de bine sectorul si va pleca in Iordania. Sper ca pana la sfarsitul lunii martie sa ajunga la post dintre cei 11-12 atasati pe care ni i-am propus. Initial am zis 10 atasati, dar a venit suplimentar Egiptul, o destinatie importanta a exporturilor noastre si Geneva, pentru ca de ani de zile mi s-a solicitat trimiterea la post a unui expert pe agricultura, acolo unde este sediul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Nu stim inca exact, vom revedea lista capitalelor unde vor ajunge acesti atasati. Doream si in Republica Moldova dar nu stiu daca nu va fi interpretat politic. In opinia mea, viitorii atasati trebuie sa stie foarte bine OMC, cu cei trei piloni: sustinerea pe piata, sustinerea exporturilor si accesul pe piata”, a explicat Irimescu.

Suma estimata pentru toti atasatii agricoli va fi de 500.000 de euro pe an, mai exact in jur de 40.000 de euro pentru fiecare atasat.

„Dupa calculele mele un atasat agricol isi defasoara activitatea in ambasade, care au si spatii de cazare. In cazul in care nu au trebuie sa oferim cazare, iar salariile nu sunt foarte mari, respectiv undeva la 2.000 de euro, inmultit cu 12 atasati sunt 24.000 euro si daca mai adaugam cheltuielile cu cazarea, acolo unde este cazul, nu cred ca vom depasi 40.000 de euro pe atasat si ajungem cu o suma care nu va depasi 500.000 de euro pe an. Daca ne uitam cati bani pierde Romania pe dezvoltare rurala, nu cred ca este o suma mare”, a adaugat Irimescu.

Atasatii agricoli urmeaza sa fie trimisi in tari precum Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt si Israel.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE