Ministrul Achim Irimescu spune ca anul agricol 2015/2016 arata destul de bine. Ce parere aveti?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La nivel national culturile agricole semanate in toamna par sa reziste destul de bine valului de frig care a fost prezent in Romania. Cu toate acestea, caldura din ultimele zile pune la incercare culturile de rapita, cele mai sensibile de altfel la stresul termic.

Ministrul Agriculturii a facut prima predictie pentru noul an agricol, acesta aratandu-se optimist. „S-ar parea ca va fi un an destul de bun pentru agricultura, avand in vedere estimarile meteo. Din pacate, noi continuam sa facem agricultura uitandu-ne la cer, pentru ca nu avem irigatii, nu avem infrastructura necesare asigurarii unei productii ritmice si de calitate, precum si la un volum constant”, a spus recent seful MADR, Achim Irimescu.

In teritoriu, mai ales in vestul tarii, unde au fost inregistrate valori termice neobisnuit de mari pentru aceasta perioada, fermierii stau cu ochii pe culturile de rapita. Chiar daca in prezent arata destul de bine, agricultorii se tem ca temperaturile prea mari le-ar putea compromite recolta.

„Culturile arata foarte bine, si cele de grau si cele de rapita. Exista riscul, daca vor mai exista ferestre mai calde, sa se produca inflorirea la rapita, insa momentan nu este cazul. Stam insa cu ochii pe rapita ca pe butelie. Am vazut ca ultimele prognoze spun ca vom avea si 10 grade cu plus, dar in camp se poate ajunge si la 12, 13 grade Celsius. Pe de alta parte, aprovizionarea cu apa e in parametrii normali. In vestul tarii, culturile sunt bune”, ne-a declarat Dimitrie Musca.

De asemenea, o situatie mai putin buna se afla in judetul Olt, acolo unde au fost inregistrate recent geruri uscate, de -15 grade.

„Inainte de prima ninsoare, culturile se prezentau foarte bine. Am avut insa cateva zile niste geruri uscate, de – 15 grade. O sa vedem cat de mult au afectat acestea culturile. Graul este jumatate infratit, jumatate neinfratit. Sincer, nu arata tocmai grozav. Credem ca a fost stresat din cauza diferentelor de temperatura dintre zi si noapte. Nu e tocmai usor sa ai o diferenta de – 15 grade intre zi si noapte. E insa putin prematur sa ne pronuntam. O sa vedem ce ninsori si ce geruri vor mai veni”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ilie Popescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Olt.

Temperaturi si mai scazute, de -16 grade Celsius, au fost inregistrate si in Moldova. Presedintele Asociatiei Cultivatorilor de cereale si plante Tehnice din Botosani se declara optimist in privinta culturilor insamantate in toamna, avand in vedere ca in iarna anului 2015 au existat temperaturi si de – 18 grade.

„Am avut -16 grade zilele trecute, in teren descoperit. La grau nu cred ca o sa fie probleme. La rapita trebuie sa vedem cum se comporta dupa gerul care a fost, trei zile la rand – 16 grade. Totusi, sunt optimist, deoarece anul trecut am avut – 18, si cu vant puternic, si tot nu am avut probleme deosebite. Pot insa exista anumite probleme la culturile care nu au intrat bine in iarna cu o radacina puternica, bine formata”, a precizat ing Doru Andrici, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de cereale si plante Tehnice Botosani.

In Vrancea, culturile de grau si orz se prezinta destul de bine, cele de rapita fiind mai predispuse la stresul termic.

„Exista in judet culturi de rapita, circa 30% din total, care au un stadiu de dezvoltare destul de redus. Acestea pot fi afectate destul de usor daca vor veni geruri puternice. Cu toate acestea, rapita a rezistat destul de bine, si la – 12 grade. In ceea ce priveste culturile de grau si orz, acestea arata destul de bine. Imbucurator e faptul ca deficitul de apa pe care l-am avut in toamna a fost compensat datorita ploilor de la sfarsitul lunii noiembrie, dar si a zapezii recente. Pamantul este aprovizionat la capacitatea optima de apa, deocamdata”, a precizat ing Constantin Bazon – Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea.

Suprafata insamantata in toamna anului 2015 cu grau, orz, orzoaica si rapita a fost de 2.668.958 de hectare, mai putin cu 207.603 hectare fata de toamna anului 2014, atunci cand suprafata insamantata cu aceste culturi a fost de 2.876.561 hectare.

Va invitam sa ne spuneti si dumneavoastra, cititorii StiriAgricole.ro, cum arata in prezent culturile agricole insamantate in toamna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE