Exporturile de bovine si ovine urmeaza sa fie reluate. Ministrul Agriculturii a cerut sprijin la Comisia Europeana

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a solicitat Comisiei Europene adoptarea unui act legislativ prin care sa se recunoasca faptul ca Romania are un risc scazut in privinta infectarii efectivelor cu Boala Limbii Albastre sau cu Encefalopatie Spongiforma Bovina (Boala Vacii nebune).

„Intrucut Oficiul International de Epizootii (OEI) ne-a declarat anul trecut ca stat cu risc scazut pentru Encefalopatia Spongiforma Bovina, am solicitat Comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis, recunoasterea, printr-un act normativ, a acestui fapt, care ne va permite ulterior sa exportam bovine si ovine din Romania. Acelasi lucru s-a discutat si pentru Boala Limbii Albastre. Speram sa nu mai avem niciun fel de interdictii”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

O deciziei a Comisiei Europene in acest sens este asteptata sa vina in luna martie, este de parere Mary-Eugenia Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

„Recomandarea OIE din 8 decembrie 2015 si urmatoarea decizie a Comisiei UE asteptata sa apara in martie 2016, ar trebui sa ajute Romania sa scape de restrictiile comerciale pentru exportul de rumegatoare catre tarile terte si Romania”, se arata intr-un comunicat al ACEBOP.

Anul trecut, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca boala limbii albastre a fost diagnosticata, in data de 4 septembrie, in trei exploatatii din localitatea Bobolusti, judetul Botosani.

Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale. Boala afecteaza rumegatoarele domestice si salbatice, de cele mai multe ori oi, dar si vite si capre.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE