Septembrie si octombrie sunt doua luni pline pentru fermieri, deoarece in aceasta perioada incep lucrarile de insamantare a graului, precum si a altor cereale. O activitate intensa regasim in aceasta perioada si in ferma de la Curtici a lui Dimitrie Musca, acolo unde marele fermier lucreaza peste 7.500 de hectare de teren agricol.
„Prima cultura pe care am semanat-o a fost rapita, care, spre bucuria noastra, este rasarita aproape in totalitate, mai ales ca a prins o perioada foarte buna. Facem tot posibilul pentru a ne asigura ca la intrarea in iarna are intre 6-8 frunze, acesta este idealul. In ceea ce priveste graul, momentan nu l-am semanat. O sa ne apucam si de aceasta cultura, dar dupa 1 octombrie calendaristic. De asemenea, eu mai am soia, porumb, lucerna, avand in vedere si efectivul mare de animale pe care il am. Intr-un cuvant, toate culturile care aduc banii cei mai mult. Din pacate, anul acesta, graul aduce cei mai putini bani”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dimitrie Musca.
Dimitrie Musca s-a confruntat in aceasta vara cu o situatie deloc placuta. Dupa o dezvoltare armonioasa a graului, mai ales datorita precipitatiilor bogate din vestul tarii, o grindina cazuta cu doar doua saptamani inainte de recoltare, i-a provocat lui Dimitrie Musca o scadere a productiei la grau de circa 20%.
Seful celui mai profitabil CAP din Romania se poate mandri in prezent cu 7.500 de hectare de pamant cultivat, circa 35.000 de capete de porci, precum si cu 1.500 de vaci. De asemenea, produsele sale se vand anual in peste 35 de magazine.
Societatea agricola pe care Dimitrie Musca o conduce a ajuns astazi sa aiba o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro si un profit anual de circa 5 milioane de euro, acesta fiind reinvestit pentru modernizare.
Perioada optima de semanare a graului
Un prim aspect de care trebuie sa tinem cont si pe baza caruia sa intocmim calendarul de infiintare a culturii este epoca optima de samanat. Daca in urma cu mai multi ani aceasta era la sfarsitul lunii septembrie, specialistii recomanda ca insamantarile sa fie efectuate in prezent aproape de mijlocul lunii octombrie.
„In contextul schimbarilor climatice, epoca optima de insamantare s-a schimbat. Nu se mai practica data de 25 septembrie, nici macar de final al lunii septembrie. In urma cercetarilor facute de noi, o epoca optima de insamantare ar fi in prezent dupa 10 octombrie. Daca vom semana graul la sfarsitul lunii septembrie, planta va intra in iarna intr-o faza foarte avansata, fortandu-ne sa folosim chiar regulatori de crestere, pentru a stopa practic cresterea graului. Recomandarea noastra este ca insamantarea sa se desfasoara undeva intre 10 si 20 octombrie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Rozalia Kadar, seful colectivului de cercetatori ai laboratorului de ameliorare cereale paioase, din cadrul SCDA Turda.
Pentru a avea o versatilitate cat mai buna, precum si pentru a face fata mai bine conditiilor climatice din prezent, specialistii recomanda insamantarea cu cel putin 2-3 soiuri, care sunt diferite ca perioada de vegetatie.