Ninsorile au incurcat planurile fermierilor privind insamantarile de toamna

Facebook
Twitter

Ninsorile si temperaturile scazute din ultimele zile le-au dat peste cap planurile fermierilor care se pregateau in aceasta perioada sa insamanteze culturile de toamna. Cea mai grea situatie o au agricultorii din Salaj, judet in care insamantarile de toamna au fost realizate doar in proportie de 25-30%.

„La noi, situatia sta destul de prost, din cauza ca nu s-a reusit insamantarea decat in jur de 25% din suprafata propusa. Septembrie a fost foarte secetos, octombrie a venit cu multe ploi si nu s-a reusit pregatirea optima a solului. De duminica, la noi a nins, este zapada. Lucrarile sunt sistate momentan. Mai este ceva porumb de recoltat. Insa problema cea mai grava e la insamantari. La grau, avem semanat 25-30%. La rapita avem insamantate cam 300-400 hectare, cam 50%. La orz suntem tot la 20-30%”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Valentin Duca, director executiv al Directiei Agricole Salaj.

Pentru fermierii salajeni campania de insamantare se va desfasura in continuare cu dificultate, mai ales ca umiditatea va persista. Acest lucru va duce si la pierderi de productie, atentioneaza specialistii.

„Fermierii vor continua sa insamanteze, chiar daca s-a iesit din perioada optima de plantare. Vor aparea si o serie de pierderi de productie, insa daca agricultorii vor mari si doza semanata la hectar va fi ceva mai bine. La nivelul judetului nostru se insamanteaza anual circa 12.000 hectare de cereale”, ne-a mai spus directorul executiv al Directiei Agricole Salaj.

O situatie putin mai buna o intalnim in judetul Arad, unde insamantarile de toamna au fost finalizate in proportie de 50%. „Din estimarile noastre avem cam 50% din suprafete insamantate cu cereale paioase, in aceasta toamna, la nivelul judetului Arad. Lucrarile au mers destul de anevoios deoarece a plouat foarte mult. In octombrie am avut 100 litri/mp, si in noiembrie vreo 30-40 litri/mp. In prezent, din graul seamanat cam jumatate rasarit, restul in curs. Din pacate, solul ramane in continuare umed. Un avantaj ar fi ca plantele vor beneficia de apa si speram sa rasara fara probleme, daca si temperaturile vor fi pozitive”, ne-a declarat Ioan Andru, din judetul Arad.

In Botosani, fermierii au reusit sa insamanteze in proportie de 60%, ne-au spus specialistii din judet. „Dupa ce am avut ploi destul de insemnate cantitativ mai ales in octombrie, de circa 200 l/mp, precum si in noiembrie cam 35 l/mp, fermierii au reusit sa prinda niste ferestere bune pentru a putea insamanta. Cam 60% s-a reusit pana in prezent. Avem in prezent si putina zapada, insa nu au fost temperaturi foarte scazute. Fermierii mai au si de recoltat, mai ales soia de pe camp, care nu era ajunsa la maturitate si nu se putea recolta inaintea ploilor”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Doru Andrici, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de cereale si plante Tehnice din Botosani.

O situatie mult mai buna intalnim in sudul tarii, acolo unde fermierii au reusit sa isi finalizeze lucrarile de insamantare. „In zona noastra, a Oltului, semanarea de toamna a fost finalizata. Majoritatea culturilor, in special graul, sunt rasarite, un sfert sunt in curs de rasarire. Orzul este si el rasarit, nu sunt probleme. Momentan avem parte de soare, avem si umiditate optima in sol, plantele incep sa se caleasca sa spunem pentru iernare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ilie Popescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Olt.

Ce spune prognoza agrometerologica

Potrivit prognozei agrometeorologice valabile pentru perioada 17-23 noiembrie, vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In centrul si sudul Dobrogei se vor mentine deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE