In perioada 13 – 19 septembrie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14…27°C, valori mai ridicate cu 1…8°C, in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21…32°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 7…21°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvanei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 21…28°C, limite favorabile continuarii pregatirii patului germinativ in vederea insamantarilor de toamna, precum si desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie la culturile (rapita si orz) infiintate pana in prezent, respectiv germinare si rasarire.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploaie, fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului in cea mai mare parte a tarii, iar izolat se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 13 – 19 septembrie

Continutul de apa, in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Rezerva de umiditate din sol va inregistra valori satisfacatoare pe suprafete extinse din Banat, local in nordul si izolat in sudul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, nord-vestul si nordul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 13 – 19 septembrie

In aceste conditii, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura in general normal, in special pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, in sudul si sud-estul tarii, temperaturile maxime ridicate din aer si sol, asociate cu seceta pedologica prelungita vor determina deprecierea starii de vegetatie la culturile prasitoare neirigate, ritmurile de coacere si maturare fiind fortate.

Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor inregistra maturitatea deplina (30-100%) si recoltarea pe aproape intreg teritoriul agricol, productiile estimate fiind sub potentialul biologic al soiurilor, indeosebi pe terenurile cu deficite de apa in sol.

Functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla la maturitatea ceara (80-100%) si maturitatea deplina (50-100%), iar la hibrizii extratimpurii si timpurii se vor continua lucrarile de recoltare.

In Transilvania si Moldova, cultura de sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina.
La cartof vor predomina uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea, in toate bazine specializate.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi se vor continua acumularea zaharurilor, maturarea rodului si inceputul coacerii lemnului, precum si recoltarea fructelor.

Vita de vie va parcurge acumularea zaharurilor in boabe si coacerea acestora, totodata continuandu-se lucrarile de recoltare la soiurile de masa.

La rapita semanata pana in prezent se vor semnala germinarea si rasarirea, extinzandu-se suprafetele insamantate in majoritatea regiunilor agricole.

In general, conditiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrarilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat etc.

Lucrari de specialitate in perioada 13 – 19 septembrie:

  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima, pe arealele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului;
  • In zonele unde continutul de umiditate din sol in stratul arabil este scazut, se recomanda lucrari superficiale de pregatire a terenului;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale.
Share on Facebook
Print Friendly