Prognoza ANM pentru toamna: care va fi nivelul precipitatiilor

Facebook
Twitter

Meteorologii estimeaza o vreme mai calda decat in mod normal in luna septembrie, in special in sud-estul tarii, si in octombrie in majoritatea regiunilor, reiese din prognoza de specialitate valabila pentru intervalul septembrie – noiembrie 2016, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), citata de Agerpres.

In sud-estul tarii, precipitatiile vor fi deficitare in septembrie si apropiate de norma in octombrie.

Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna septembrie este de 14,8 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 – 2010. Pe regiuni, normele climatologice pentru temperatura medie sunt, in perioada analizata, de pana la 15 grade Celsius in Maramures, respectiv de pana la 19 grade Celsius in Dobrogea.

Media multianuala a precipitatiilor in septembrie este de 55 litri/metrul patrat. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt in Crisana (pana la 78 litri/metrul patrat) si Maramures (pana la 77 litri/metrul patrat).

Pentru octombrie, vremea se anunta, de asemenea, mai calda decat in mod normal, in cea mai mare parte a teritoriului, iar cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norma in sud-estul si local in sudul tarii, iar in restul teritoriului vor avea o tendinta spre excedent.

Media multianuala a lunii octombrie este de 9,6 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii sunt inregistrate, potrivit normelor climatologice, in zona Transilvaniei (pana la 10 de grade), iar valori termice medii mai ridicate in Dobrogea (pana la 14 grade).

In privinta precipitatiilor, media multianuala lunara, conform masuratorilor, este de 43,5 litri/metrul patrat in octombrie iar cele mai mari cantitati de precipitatii sunt in Maramures (pana la 68 litri/metrul patrat) si cele mai reduse in Dobrogea (pana la 41 litri/metrul patrat).

Pentru noiembrie, estimarile indica temperaturi apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud, sud-est si vest. Media multianuala a lunii este de 3,8 grade Celsius iar cele mai scazute temperaturi medii sunt inregistrate, de regula, in Transilvania si Moldova (pana la 5 grade Celsius) iar cele mai mari in Dobrogea (pana la 8 grade Celsius).

Cantitatile totale de precipitatii se vor incadra, in general, in normele climatologice in regiunile sud-estice si sudice, iar in rest vor putea fi excedentare. Media multianuala a lunii este de 41,5 litri/metrul patrat, iar cele mai mari cantitati de precipitatii sunt in Oltenia (pana la 81 litri/metrul patrat) si cele mai reduse in Dobrogea (pana la 46 litri/metrul patrat).

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE