Prognoza agrometeo 10 – 16 septembrie: Efectuarea araturilor pentru insamantarile de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intervalul 10 – 16 septembrie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit la nivelul intregului teritoriu agricol, chiar deosebit de calda in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 17…28°C, valori mai ridicate cu 1…8°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 23…33°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre 8…22°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 18…27°C, limite optime continuarii pregatirii patului germinativ in vederea insamantarilor de toamna, precum si desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie la culturile (rapita si orz) infiintate pana in prezent, respectiv, germinare si rasarire.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, mai frecvente in zonele vestice, nordice si centrale.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 10 – 16 septembrie

Continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm / ogor se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii. Pe suprafete agricole extinse din Banat, nordul, sud-vestul, si local in sudul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, izolat in sudul Moldovei, nord-vestul si nordul Munteniei, rezerva de umiditate din sol va inregistra valori satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 10 – 16 septembrie

In aceste conditii, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura in general normal, in special pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, in sudul si sud-estul tarii, temperaturile maxime ridicate din aer si sol, asociate cu seceta pedologica prelungita vor determina deprecierea starii de vegetatie la culturile prasitoare neirigate, ritmurile de coacere si maturare fiind fortate.

Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor inregistra maturitatea deplina (30-100%) si recoltarea pe aproape intreg teritoriul agricol, productiile estimate fiind sub potentialul biologic al soiurilor, indeosebi pe terenurile cu deficite de apa in sol.

Functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla la maturitatea ceara (80-100%) si maturitatea deplina (50-100%), iar la hibrizii extratimpurii si timpurii se vor continua lucrarile de recoltare.

In Transilvania si Moldova, cultura de sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina.

La cartof vor predomina uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea, in toate bazine specializate.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi se vor continua acumularea zaharurilor, maturarea rodului si inceputul coacerii lemnului, precum si recoltarea fructelor.

Vita de vie va parcurge acumularea zaharurilor si coacerea boabelor, totodata continuandu-se lucrarile de recoltare la soiurile de masa.

La rapita semanata pana in prezent se vor semnala germinarea si rasarirea, extinzandu-se suprafetele insamantate in majoritatea regiunilor agricole.

In general, conditiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrarilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat etc.

Lucrari de specialitate in perioada 10 – 16 septembrie

  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima, pe arealele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului;
  • In zonele unde continutul de umiditate din sol in stratul arabil este scazut, se recomanda lucrari superficiale de pregatire a terenului;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE