Prognoza agrometeo 27 august – 1 septembrie: Seceta pedologica severa in Moldova si sudul tarii

Facebook
Twitter

Perioada 27 august – 1 septembrie se va caracteriza printr-un regim al aerului in general normal in primele zile, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o incalzire in evolutia vremii, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14…27°C la inceputul perioadei, limite apropiate de mediile climatologice si 18…28°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 23…33°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4…23°C, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in zonele depresionare din estul Transilvaniei.

Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, indeosebi in sud-vestul si sud-estul tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 27 august – 1 septembrie

Continutul de umiditate, in stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, nord-estul, centrul si sud-estul Moldovei, local in nord-vestul Banatului si al Maramuresului, sud-vestul si vestul Crisanei, sudul Transilvaniei.

Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime pe suprafete extinse din Transilvania, Banat, nord-vestul Crisanei, estul Maramuresului, nord-vestul, centrul, estul si sud-vestul Moldovei, nord-vestul Olteniei, nord-vestul si nordul Munteniei.

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Crisanei, nord-vestul Maramuresului, nord-estul, centrul si local in estul si sud-estul Moldovei, izolat in nord-vestul Banatului. Rezerva de umiditate din sol va inregistra valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime in Transilvania, pe suprafete agricole extinse din Maramures, Banat, nord-vestul Olteniei, local in nord-vestul, centrul, estul si sud-vestul Moldovei, nord-vestul si nordul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 27 august – 1 septembrie

Pe suprafetele agricole unde se va mentine fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere si maturare la culturile agricole vor fi in continuare stanjenite. De asemenea, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita si orz) se vor efectua cu dificultate, in special pe terenurile cu deficite de umiditate in sol.

Cultura de porumb se va afla la maturitatea in ceara (40-100%) in cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar in jumatatea de sud a tarii se va inregistra maturitatea deplina (10-100%), declansandu-se totodata recoltarea la hibrizii timpurii.

Pe majoritatea suprafetelor agricole, floarea-soarelui va parcurge maturitatea ceara (70-100%) si deplina (50-100%), extinzandu-se de asemenea suprafetele recoltate indeosebi in sudul si vestul tarii.

Sfecla de zahar isi va continua in bune conditii ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacini, in toate bazinele specializate.

La cartof vor predomina cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile semitardive si tardive.

In cea mai mare parte a plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla predominant in fazele de crestere si coacere a fructelor/boabelor, acumularea zaharului, precum si recoltare la soiurile de consum.

Conditiile meteorologice prognozate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole din camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea terenului pentru campania de toamna, etc.), in aproape toata tara.

Lucrari de specialitate in perioada 27 august – 1 septembrie:

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor in vederea insamantarii cerealierelor de toamna, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare la culturile prasitoare si pomi-viticole

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE