Prognoza agrometeo 18 – 24 august: Seceta extrema in Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova si Crisana

Facebook
Twitter

In intervalul 18 – 24 august va predomina un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 17…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 22…34°C, in majoritatea zonelor agricole. Temperatura minima a aerului se va situa intre 10…24°C, in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. In primele zile ale perioadei vor fi posibile caderi de grindina, iar cantitatile de precipitatii pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 18 – 24 august

In stratul de sol 0-20 cm, continutul de umiditate va inregistra valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Dobrogea, cea mai mare parte a Crisanei, Moldovei, Munteniei, Olteniei, izolat in sudul si centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim in Maramures, pe suprafete extinse din Banat, Transilvania, nordul Olteniei, local in nord-vestul si nordul Munteniei, nord-vestul, centrul si estul Moldovei.

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm in cultura de neirigata de porumb se va mentine in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, pe suprafete extinse din Muntenia, Oltenia, Moldova, Crisana, izolat in centrul Transilvaniei. In Banat, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei, local in nord-vestul si nordul Munteniei, nord-vestul, centrul si estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 18 – 24 august

Ca urmare, procesele vegetative ale principalelor culturi agricole se vor desfasura in ritmuri normale in aproape toata tara, cu exceptia zonelor afectate de seceta pedologica de lunga durata, unde acestea vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare deprecierea starii de vegetatie la speciile prasitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (stiuleti de dimensiuni reduse si boabe sistave, seminte seci la floarea-soarelui, plante sterile) cu un impact negativ asupra potentialului
productiv al hibrizilor cultivati.

Floarea-soarelui se va afla in fazele de maturitate ceara (60-100%) si deplina (30-100%), precum si continuarea lucrarilor de recoltare in zonele agricole din sudul si vestul tarii.

Hibrizii semitardivi si tardivi de porumb vor inregistra predominant fazele de maturitate in lapte (70-100%), ceara (30-100%) si deplina (10-60%) la nivelul intregii tari, iar la cei extratimpurii si timpurii semanati in epoca optima din zonele de campie se va semnala maturitatea deplina (10-100%).

In centrul, nordul si vestul tarii, la sfecla de zahar se vor continua fazele de ingrosare a axei hipocotile si acumulare a zaharului in radacini, iar la cartof cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, precum si maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile de vara.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi se vor inregistra dezvoltarea si coacerea fructelor, formarea mugurelui terminal si recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea deplina.

Vita de vie isi va continua cresterea si acumularea zaharului in boabe, cu o stare de vegetatie in general buna si medie in aproape toate podgoriile. La speciile de masa se vor semnala coacerea si recoltarea rodului.

Lucrarile agricole din camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea terenului pentru campania de toamna, etc.) se vor putea efectua in conditii bune, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Lucrari de specialitate in perioada 18 – 24 august

  • Efectuarea araturilor si pregatirea terenului in vederea insamantarii in epoca optima a culturilor de rapita, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului pe adancimea 0-20 cm (ogor);
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenului prin efectuarea unor lucrari superficiale adaptate continutului de umiditate din sol si fara o mobilizare accentuata a solului, ca urmare a deficitului de apa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE