Prognoza agrometeo 30 iulie – 4 august: Seceta extrema in Dobrogea, Moldova, Muntenia si Oltenia

Facebook
Twitter

Perioada 30 iulie – 4 august se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal in aproape toata tara, chiar caniculara indeosebi in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 17…32°C in cea mai mare parte a tarii, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 24…38°C, in majoritatea zonelor agricole. Temperatura minima a aerului se va situa intre 10…25°C, in aproape toata tara, valorile cele mai scazute vor fi posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Se prognozeaza ploi cu caracter de aversa insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, indeosebi in nordul, vestul si centrul tarii. De asemenea, in primele zile, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 30 iulie – 4 august

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei si Olteniei, local in centrul Transilvaniei. In Banat, Crisana, Maramures, pe suprafete extinse din Transilvania, nordul Olteniei si nord-vestul Munteniei, aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim.

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema) in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, sudul si local in estul Olteniei, estul, sudul si izolat in nord-estul si vestul Moldovei. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, nordul si izolat in centrul Olteniei, local in nord-vestul si centrul Moldovei, nordul si vestul Munteniei

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 30 iulie – 4 august

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie vor fi accelerate, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, pe fondul mentinerii temperaturilor maxime din aer si de la suprafata solului deosebit de ridicate din aceasta perioada.

De asemenea, in regiunile agricole afectate de seceta pedologica se va inregistra in continuare ofilirea si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la culturile prasitoare, uscarea frunzelor bazale, precum si fortarea proceselor fiziologice, ca urmare a cresterii consumului prin evapotranspiratie al plantelor.

La cultura de floarea-soarelui vor predomina fazele de inflorire (30-100%) si maturitate ceara (10-100%), in majoritatea zonelor agricole.

Sub aspect fenologic, porumbul, functie de data semanatului va parcurge inflorirea paniculului, matasirea si maturitatea in lapte (30-100%), la nivelul intregii tari.

Sfecla de zahar se va afla predominant la alungirea si ingrosarea axei hipocotile, in principalele bazine specializate.

In majoritatea zonelor de cultura, cartoful pentru consum va parcurge formarea/cresterea tuberculilor si inflorirea, iar la soiurile de vara va fi posibila uscarea prematura a vrejilor.

Speciile pomicole vor inregistra cresterea frunzelor/rodului, acumularea zaharului si coacerea fructelor, precum si maturarea fructelor si recoltarea esalonata a acestora.

La vita de vie se va continua cresterea lastarilor/frunzelor si boabelor, iar la soiurile de masa din sudul tarii va fi posibila declansarea fazei de coacere a boabelor. Lucrarile agricole de sezon (tratamente fito-sanitare, recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor desfasura pe ansamblu normal, in aproape toata tara.

Lucrari de specialitate recomandate in perioada 30 iulie – 4 august

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari);
  • Aplicarea irigatiilor pe arealele agricole afectate de seceta pedologica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE