In prima parte a perioadei 28 Iunie – 4 Iulie 2016 va predomina o vreme in general normala, dupa care se va produce o incalzire treptata in evolutia regimului termic, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.
Pana la marti, 28 iunie, ora 23.00, este in vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferica accentuata. Astfel, in zonele montane, precum si in Moldova, Muntenia, Dobrogea si in cea mai mare parte a Transilvaniei si a Maramuresului vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de vant ce vor lua si aspect de vijelie si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20 l/mp si punctiform 50 l/mp, cu precadere in zona montana.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 16…26°C, in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 19…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in aproape toate regiunile agricole.
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 20…33°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 13…24°C, la nivelul intregii tari.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta, in primele zile, prin ploi cu caracter de aversa, dar si torential in majoritatea regiunilor, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa pot depasi 25 – 30 l/mp si izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 28 Iunie – 4 Iulie 2016
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. In Dobrogea, estul si izolat in sud-vestul Munteniei, nord-estul si local in estul Moldovei, izolat in sud-vestul Olteniei se va semnala seceta pedologica moderata si puternica.
Gradul de aprovizionare cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra izolat in nord-estul Moldovei, centrul si sud-estul Dobrogei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 28 Iunie – 4 Iulie 2016
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi intensificate ca urmare a regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit. De asemenea, temperaturile maxime din aer deosebit de ridicate, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta (30…32°C) ale plantelor prasitoare vor determina ofilirea temporara, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar in orele de amiaza.
La orzul si graul de toamna insamantate in perioada optima se vor semnala fazele de maturitate in lapte, ceara (10-100%), deplina (10-80%) pe aproape intreg teritoriul agricol si local recoltarea.
In majoritatea zonelor de cultura, rapita va parcurge cresterea si dezvoltarea boabelor in silicve (60-100%), maturitatea deplina (10-100%), precum si recoltarea.
Floarea-soarelui isi va definitiva dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%), continuandu-se totodata infrunzirea (11-33 frunze) si formarea calatidiului (10-80%). In semanaturile de toamna efectuate in epoca optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slabǎ la cele intarziate fenologic.
Sub aspect fenologic, cultura de porumb se va afla in fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) si infrunzire (7-17 frunze), in cea mai mare parte a zonelor agricole.
La sfecla de zahar din principalele bazine specializate vor predomina infrunzirea (10-100%) si ingrosarea/alungirea axei hipocotile (10-60%).
In functie de data plantatului, la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (60-100%), precum si imbobocirea (10-60%) la soiurile timpurii pentru consum.
Din punct de vedere fenologic, in plantatiile pomicole se vor continua cresterea lastarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea acestora.
In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor inregistra fazele de infrunzire, formarea inflorescentelor si inflorire, iar la soiurile timpurii de masǎ se vor continua formarea si cresterea boabelor.
Lucrǎrile agricole de sezon se vor desfǎsura in conditii relativ bune, exceptand zilele cu precipitatii.
Lucrari de specialitate in perioada 28 Iunie – 4 Iulie 2016
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la cerealierele de toamna si fructele de sezon;
- Aplicarea de tratamente fitosanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
- Continuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale).