Prognoza agrometeo 9-15 august: ploi in majoritatea regiunilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In primele zile ale intervalului 9-15 august va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul perioadei se va produce o racire accentuata a vremii, aceasta devenind normala, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 18…30°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C si 14…22°C in restul perioadei, limite apropiate de mediile climatologice. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 19…37°C, in majoritatea zonelor agricole.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 8…25°C, in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, in aproape toata tara. De asemenea, precipitatiile pot avea caracter torential si vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 9-15 august

In stratul de sol 0-20 cm, continutul de apa va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei si Crisanei, vestul Maramuresului, centrul si estul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului. Pe suprafete extinse din Banat, Transilvania, nordul Olteniei, estul Maramuresului si al Crisanei, izolat in nord-vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

In cultura de porumb, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei si Olteniei, local in vestul Crisanei, izolat in centrul si sud-estul Transilvaniei. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Banat, Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Transilvaniei, nordul Olteniei, izolat in nord vestul Munteniei si al Moldovei

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 9-15 august

Ca urmare, pe terenurile agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, la culturile de camp si speciile pomi-viticole, procesele vegetative vor fi in continuare stanjenite. De asemenea, se vor semnala stiuleti subdimensionati la porumb, seminte seci si capitule reduse la floarea-soarelui, precum si un ritm de crestere al fructelor/boabelor mai redus decat in mod normal, acumularea fortata a zaharului in fructe, subdimensionarea si caderea prematura a rodului.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui se va afla la inflorire (70-100%) si maturitate in ceara (40-100%), precum si maturitate deplina (10-50%), la nivelul intregii tari.

La cultura de porumb se vor continua fazele de inflorire paniculul si matasire (70-100%), iar la hibrizii extratimpurii si timpurii vor predomina maturitatea in lapte (20-100%) si maturitatea ceara (10-50%). Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu medie si slaba, indeosebi pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita.

In cea mai mare parte a bazinelor specializate, sfecla de zahar va inregistra alungirea si ingrosarea axei hipocotile (40-100%), concomitent cu procesul de acumulare a zaharului in radacina, iar cartoful, cresterea tuberculilor si uscarea prematura a vrejilor, precum si maturitatea tehnologica si recoltarea.

La soiurile de semintoase (mar, par, gutui) se vor semnala cresterea rodului si acumularea zaharului in fructe, iar la samburoase (piersic, prun) se vor extinde lucrarile de recoltare.

Vita de vie va parcurge cresterea boabelor, frunzelor si lastarilor in majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masa va fi posibila coacerea in „parga”.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de vara se vor putea efectua in conditii relativ bune.

Lucrari de specialitate recomandate in perioada 9-15 august:

  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarii culturilor de toamna pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil (0-20cm);
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (erbicidari, tratamente fito-sanitare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE