Prognoza agrometeorologica 1-7 iunie: ploi in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea mai calda de la inceputul intervalului 1-7 iunie va intra intr-un proces de racire treptata, aceasta devenind normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre intre 17…26°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si 12…22°C spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 16…31°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 8…20°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat de caderi de grindina. Local, se pot inregistra cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 1-7 iunie

In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. In nordul, nord-estul si estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei, vestul Crisanei si izolat in nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala izolat in nord-estul, nordul si estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul Banatului si vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 1-7 iunie

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele fiziologice la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfasura normal in cea mai mare parte a teritoriului agricol si mai intense in vestul si sud-vestul tarii unde regimul termic al aerului va fi mai ridicat. La speciile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol din nord-estul si sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

Cerealierele de toamna (orz si grau), infiintate in epoca optima vor parcurge fazele de inspicare si inflorire (10-100%), precum si formarea/umplerea bobului (10-80%). Cele mai avansate in vegetatie sunt culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la maturitatea in lapte (10-50%). In semanaturile tardive se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (30-100%), „burduf” si inspicare (10-60%).

La cultura de rapita din sud-estul, sudul, estul, centrul si nord-vestul tarii vor predomina formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%), iar local in sud-estul tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline (10-20%).

Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (4-16 frunze) pe majoritatea suprafetelor agricole, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu buna.

Sub aspect fenologic, la cultura de porumb, functie de data semanatului se vor inregistra rasarirea (70-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) si infrunzirea (3-11 frunze) in majoritatea zonelor agricole, cu o stare de vegetatie in general buna.

In centrul, estul si nord-vestul tarii, sfecla de zahar isi va continua dezvoltarea primei perechi de frunze, precum si inceputul alungirii si ingrosarii axei hipocotile, in special in Transilvania.

La cartof, functie de data plantatului, predominante vor fi rasarirea, formarea/cresterea lastarilor laterali, iar la soiurile timpurii de consum, tuberizarea.

Speciile de samburoase vor parcurge cresterea fructelor, precum si infrunzirea, iar la semintoase, legarea si formarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea, in cea mai mare parte a plantatiilor. La soiurile timpurii de cires aflate la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Vita de vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor in majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masa se va continua inflorirea.

Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar de precipitatiile ce se intrevad.

Lucrari de specialitate in perioada 1-7 iunie

  • Continuarea efectuarii de tratamente fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile prasitoare.
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE