Atentie, fermieri! Ploi insemnate cantitativ si caderi de grindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANM informeaza ca in perioada 12 iunie, ora 12 – 14 iunie, ora 21, instabilitatea atmosferica va fi accentuata, mai ales in nord-vestul si vestul tarii, precum si in zona Carpatilor Occidentali si Meridionali si dealurile aferente, unde cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat, mai ales la munte, 50 l/mp. Vor fi averse, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii si intervale de timp mai restranse si in regiunile sudice si sud-estice.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14…24°C, limite apropiate de mediile multianuale, in aproape toate regiunile agricole.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16…30°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre 9…19°C, la scara intregii tari.

Conform prognozei agrometeorologice, sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si local de caderi de grindina, in cea mai mare parte a tarii. Izolat, in vestul, nordul si centrul tarii, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 13-17 iunie

In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in vestul Crisanei, local in centrul, estul si sudestul Dobrogei, izolat in nord-estul si estul Moldovei, nord-vestul Banatului si sud-estul Munteniei.

Rezerva de umiditate, in cultura de porumb in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Izolat in nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul Banatului si vestul Crisanei se va semnala seceta pedologica moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 13-17 iunie

In conditiile agrometeorologice mentionate, temperaturile maxime ridicate din aer vor imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa se vor desfasura in general in conditii bune in cea mai mare parte regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

In semanaturile de toamna efectuate in epoca optima starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

Orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima isi vor continua inflorirea (30-100%) si maturitatea in lapte (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor agricole.

Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile din jumatatea de sud a tarii, aflate la maturitatea in ceara (10-50%), in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. In semanaturile tardive se vor semnala fazele de „burduf” si inspicare (20-100%), precum si inflorire (10-50%).

Cultura de rapita se va afla predominant la formarea silicvelor si a boabelor in silicve, precum si maturitatea deplina (10-30%).

In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va continua cresterea aparatului foliar (30-100%) si inceputul formarii capitulului (10-40%) in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Sub aspect fenologic, la porumb se vor inregistra fazele de formare a frunzei a treia (30-100%) si infrunzirea (6-16 frunze), in majoritatea zonelor de cultura.

La sfecla de zahar se vor continua fazele de dezvoltare a aparatului foliar (10-100%), precum si alungirea axei hipocotile (10-35%).

In toate plantatiile, cartoful se va afla predominant la formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum se va inregistra imbobocirea (10-30%).

In aproape toate plantatiile, speciile samburoase (cais, piersic, visin, cires, prun) vor parcurge cresterea si maturarea fructelor, precum si infrunzirea, iar cele semintoase (mar, par, gutui) se vor afla la formarea si cresterea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea. De asemenea, la soiurile extratimpurii si timpurii de cires, visin si cais ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrarile de recoltare.

In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor inregistra infrunzirea, formarea inflorescentelor si inflorirea. Local, in vestul tarii se vor continua formarea boabelor la soiurile timpurii de masa.

Conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole specifice (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.), exceptand zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate recomandate in perioada 13-17 iunie

  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp, precum si in plantatiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile prasitoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE