Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului 21 – 27 mai va intra treptat intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a teritoriului, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 11…21°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si 13…23°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 17…29°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 4…17°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 12…21°C la nivelul intregii țari, optime pentru parcurgerea proceselor vegetative la culturile de primavara.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insoţite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat de caderi de grindina, in cea mai mare parte a țarii. Izolat, se vor cumula cantitaţi de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 21 – 27 mai

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor, in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al țarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Moldovei, centrul si estul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei si nord-vestul Banatului.

In stratul de sol 0-20 cm, rezerva de umiditate in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Local, in nordul-estul, nordul si estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei si izolat in vestul Crisanei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 21 – 27 mai

Menținerea regimului hidro-termic favorabil din aer si sol vor imprima ritmuri normale de vegetație, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole, pe aproape intreg teritoriul agricol al țarii.

In funcție de data semnatului, orzul si graul de toamna vor parcurge inspicarea (50-100%), inflorirea (10-100%), formarea/umplerea bobului si maturitatea in lapte (10-40%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapița isi va definitiva inflorirea (90-100%), continuandu-se totodata fazele de apariție si formare a silicvelor (40-100%), precum si formarea boabelor in silicve (10-60%).

La culturile prasitoare (porumb si floarea-soarelui) inființate pana in prezent se vor continua rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) la nivelul intregii țari, precum si infrunzirea (4-8 frunze). Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, iar la cele intarziate fenologic starea de vegetaţie se va menţine medie si slaba.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge formarea rozetei de frunze si inceputul infrunzirii, iar cartoful pentru consum, formarea/cresterea lastarilor si tuberizarea.

In toate plantațiile pomicole se vor inregistra cresterea lastarilor/fructelor/frunzelor. La speciile timpurii de cires se vor continua cresterea
fructelor si coacerea in „parga”, totodata fiind posibila maturitatea de consum si inceputul recoltarii.

La viţa de vie se vor semnala fazele de infrunzire si apariţia inflorescenţelor in toate podgoriile, precum si inflorirea si formarea boabelor la soiurile timpurii de masa.

In zilele fara precipitaţii, lucrarile agricole de sezon (tratamente fitosanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in bune condiții.

Lucrari de specialitate in perioada 21 – 27 mai:

  • Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
  • Combaterea buruienilor: erbicidari, prasile mecanice/manuale in culturile de primavara;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare
Share on Facebook
Print Friendly