Prognoza agrometeo 18 – 24 mai: ploi si conditii de producere a grindinei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea mai rece de la inceputul perioadei va intra treptat intr-un proces de incalzire, aceasta devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a teritoriului, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 7…17°C, in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…5°C si 12…20°C, spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 11…26°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului va oscila intre 3…15°C, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 19…20°C, optime pentru parcurgerea fazelor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de primavara.

Se intrevad ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata ara. La inceputul perioadei, cantitatile de apa vor putea depasi 15 l/mp, local, fiind conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 18 – 24 mai 2016

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra pe suprafete extinse din Moldova, centrul si estul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei, nord-vestul Banatului si centrul Transilvaniei.

In stratul de sol 0-20 cm, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In nordul si estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 18 – 24 mai 2016

Pe ansamblu, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura normal, pe majoritatea suprafetelor agricole. La culturile de toamna semanate in epoca optima, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta in continuare buna si medie, iar la cele intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de apa in sol, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba. Totodata, local vor fi posibile efecte mecanice asupra culturilor agricole (culcarea lanurilor in vetre, perforarea si sfasierea frunzelor, ruperea ramurilor si a coardelor, precum si caderea rodului la speciile pomi-viticole, etc), ca urmare a intensificarilor de vant cu aspect de vijelie si caderilor de grindina asociate cu ploi torentiale pe secvente temporale scurte.

Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima se vor afla predominant in fazele de „burduf” inspicare (30-100%) si inflorire (10-50%) in majoritatea regiunilor, local fiind posibila formarea si umplerea bobului (10-20%). In culturile tardive vor predomina fazele de alungirea tulpinii (60-100%), „burduf” si inspicare (10-40%).

In Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana, rapita isi va continua in bune conditii inflorirea (70-100%), formarea silicvelor (10-100%) si a boabelor in silicve (10-40%).

Floarea-soarelui va parcurge rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) pe aproape intreg teritoriul, precum si infrunzirea (4-6 frunze) in zonele de campie.

La porumb se vor semnala rasarirea si formarea frunzei a 3-a (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor de cultura, precum si dezvoltarea aparatului foliar, indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

In Transilvania, Moldova si Crisana, sfecla de zahar se va afla la rasarire (60-100%) si formarea rozetei de frunze, iar la cartof se vor inregistra fazele de incoltire si rasarire (10-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor si tuberizarea la soiurile timpurii de consum.

La pomii fructiferi vor predomina cresterea lastarilor/frunzelor, in majoritatea plantatiilor. La speciile de samburoase (cais, piersic, visin) se vor continua cresterea fructelor si coacerea in „parga” la soiurile timpurii de cires, totodata fiind posibila maturitatea de consum si inceputul recoltarii, in special in sudul si vestul tarii. La speciile de semintoase (mar, par, gutui) se va definitiva inflorirea, continuandu-se legarea si formarea rodului.

Vita de vie va parcurge infrunzirea si aparitia inflorescentelor in aproape toate podgoriile, totodata fiind posibila declansarea infloririi la soiurile timpurii de masa din sudul si centrul tarii.

In conditiile meteorologice prognozate, lucrarile agricole in camp (tratamente fito-sanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) se vor desfasura cu dificultate, indeosebi in zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 18 – 24 mai 2016

  • Continuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
  • Combaterea buruienilor: erbicidari, prasile mecanice/manuale in culturile de primavara;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE