septembrie 29, 2022

Prognoza agrometeorologica 19 – 25 aprilie: ploi sub forma de aversa, local se pot depasi 20l/mp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea calda de la inceputul perioadei 19 – 25 aprilie va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 8…20°C in primele zile, mai ridicata cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale si 4…16°C spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de normele climatologice, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 12…25°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4…14°C in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori (-4…0°C) fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 9…19°C la nivelul intregii tari, favorabile desfasurarii proceselor de germinare-rasarire-infrunzire la culturile de primavara infiintate pana in prezent, precum si continuarii insamantarilor in epoca optima.

Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si caderi de grindina, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, cantitatile de apa pot depasi local, 20 l/mp si izolat, 30-40 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 19 – 25 aprilie

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Moldovei si a Dobrogei, sud-vestul, sud-estul si local in centrul Transilvaniei, vestul Crisanei, izolat in nord-estul, estul Munteniei si nordvestul Banatului.

In stratul de sol 0-20 cm / ogor aprovizionarea cu apa se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

In nordul si local in vestul Moldovei, centrul si sud-estul Dobrogei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologica moderata si izolat puternica.

Starea de vegetatie a culturilor in perioada perioada 19 – 25 aprilie

Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina desfasurarea normala a proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole in cea mai mare parte a tarii. Totodata, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Cerealierele de toamna (orz si grau), in functie de data semanatului si agrotehnica aplicata se vor afla la infratire (60-100%) si alungirea paiului (10-100%), cu o stare de vegetatie a culturilor in general buna si medie. In semanaturile efectuate in epoca optima, izolat va fi posibila declansarea fazei de inspicare.

La cultura de rapita se va inregistra infrunzirea (10-20 frunze), alungirea tulpinii (30-100%), precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-50%).

In plantatiile pomicole, speciile de samburoase (cires, piersic, visin, cais) vor parcurge fazele de legare a rodului si cresterea frunzelor/lastarilor, iar semintoasele, dezmugurirea, butonizarea si inflorirea.

La vita de vie din aproape toate podgoriile se vor semnala inmugurirea, dezmugurirea si local, inceputul infrunzirii.

Culturile de floarea-soarelui si porumb semanate pana in prezent, vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire (10-100%), continuandu-se totodata lucrarile de semanat.

Sfecla de zahar isi va continua fazele incipiente de vegetatie (germinarerasarire), iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibila declansarea fazei de incoltire si rasarire.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor efectua in bune conditii.

Lucrari agricole recomandate in perioada 19 – 25 aprilie

  • Continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor la culturile de camp;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE