In intervalul 25-30 iunie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 18…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in aproape toate regiunile agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 24…35°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 11…24°C, la nivelul intregii tari.

Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Izolat cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol si vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 25-30 iunie

Gradul de aprovizionare cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Dobrogei, izolat in sud-vestul si sud-estul Munteniei, nord-estul si estul Moldovei.

In cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite optime, apropiate de optim si satisfacatoare, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Izolat in nord-estul Moldovei, centrul si sud-estul Dobrogei se semnaleaza deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 25-30 iunie

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi intensificate ca urmare a regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit. De asemenea, temperaturile maxime din aer deosebit de ridicate, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta (30…32°C) ale plantelor prasitoare vor determina ofilirea temporara, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar in orele de amiaza.

La orzul si graul de toamna insamantate in perioada optima se vor semnala fazele de maturitate in lapte, ceara (10-100%), deplina (10-80%) pe aproape intreg teritoriul agricol si local recoltarea.

In majoritatea zonelor de cultura, rapita va parcurge cresterea si dezvoltarea boabelor in silicve (60-100%), maturitatea deplina (10-100%), precum si recoltarea.

Floarea-soarelui isi va definitiva dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%), continuandu-se totodata infrunzirea (11-33 frunze) si formarea calatidiului (10-80%). In semanaturile de toamna efectuate in epoca optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic.

Sub aspect fenologic, cultura de porumb se va afla in fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) si infrunzire (7-17 frunze), in cea mai mare parte a zonelor agricole.

La sfecla de zahar din principalele bazine specializate vor predomina infrunzirea (10-100%) si ingrosarea/alungirea axei hipocotile (10-60%).

In functie de data plantatului, la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (60-100%), precum si imbobocirea (10-60%) la soiurile timpurii pentru consum.

Din punct de vedere fenologic, in plantatiile pomicole se vor continua cresterea lastarilor /frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea acestora.

In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor inregistra fazele de infrunzire, formarea inflorescentelor si inflorire, iar la soiurile timpurii de masa se vor continua formarea si cresterea boabelor.

Lucrari de specialitate in perioada 25-30 iunie:

  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la cerealierele de toamna si fructele de sezon;
  • Aplicarea de tratamente fitosanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale).
Share on Facebook