Prognoza agrometeorologica 12 – 18 iulie: vreme caniculara in sudul si vestul tarii

Facebook
Twitter

Pe ansamblu, intervalul 12 – 18 iulie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit pe aproape intreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie din sudul si vestul tarii, informeaza ANM.

Temperaturile medii diurne ale aerului vor oscila intre 17…31°C in majoritatea regiunilor agricole, mai ridicate cu 1…7°C comparativ cu normele climatologice. Temperaturile minime ale aerului vor fi cuprinse intre 9…25°C, in aproape toata tara. Temperaturile maxime ale aerului se vor incadra intre 22…38°C, la nivelul intregii tari.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si de caderi de grindina. Cantitati de precipitatii insemnate din punct de vedere agricol se vor inregistra in vestul, nordul si centrul tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 12 – 18 iulie

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In Dobrogea, estul si local in sud-vestul si nordul Munteniei, izolat in nord-estul si sud-estul Moldovei, se va semnala fenomenul de seceta pedologica moderata si izolat puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 12 – 18 iulie

In general, conditiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare si pomi-viticole, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe suprafetele agricole cu deficite moderate de umiditate in sol din sudul si sud-estul tarii.

La culturile de orz de toamna aflate la maturitatea tehnologica se vor extinde lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari.

In functie de data semanatului, graul de toamna va parcurge maturitatea in ceara si deplina (20-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, continuandu-se recoltarea in aproape toata tara.

Cultura de rapita se va afla predominant la maturitate deplina (30-100%) si recoltare, pe intreg teritoriul agricol.

La floarea-soarelui se va inregistra formarea capitulului si inflorirea (10-100%) in majoritatea zonelor de cultura, iar pe unele suprafete din sudul tarii se va putea declansa maturitatea in ceara (10-25%).

Porumbul, functie de data infiintarii culturii, precocitatea hibridului si agrotehnica aplicata se va afla in fazele de infrunzire (10-20 frunze) si aparitia paniculului (30-100%) in cea mai mare parte a regiunilor, precum si inflorirea paniculului si matasire (10-100%) la hibrizii extratimpurii si timpurii din zonele de campie.

In principalele bazine de cultura, sfecla de zahar isi va continua dezvoltarea aparatului foliar si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (40-100%).

Cartoful pentru consum va parcurge tuberizarea si inflorirea (50-100%), precum si vestejirea vrejilor (10-60%) si inceputul maturitatii tehnologice la soiurile de vara.

La speciile de samburoase si semintoase vor predomina fazele de crestere a rodului si infrunzirea in aproape toate plantatiile pomicole, iar la soiurile de cires, visin, cais si piersic aflate la maturitatea deplina se vor extinde lucrarile de recoltare.

Vita de vie va parcurge infrunzirea, cresterea lastarilor si formarea/dezvoltarea boabelor, in majoritatea podgoriilor.

Conditiile agrometeorologice vor fi favorabile efectuarii lucrarilor agricole de sezon (recoltare, erbicidari, fertilizari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Lucrari de specialitate recomandate in perioada 12 – 18 iulie

  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la culturile agricole, pomii fructiferi si vita de vie;
  • Combaterea buruienilor prin erbicidari si prasile manuale;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la cerealierele de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE