Cum isi pot maximiza fermierii productiile cu ajutorul dronelor si senzorilor de teren

Facebook
Twitter

Fermierii romani au inceput sa devina tot mai interesati de folosirea dronelor in agricultura, aparate cu ajutorul carora pot nu doar sa-si supravegheze culturile, ci chiar sa obtina date importante cu privire la dezvoltarea plantelor in teren. Pentru a veni in intampinarea fermierilor, patru tineri pasionati de tehnologie au demarat start-up-ul „Serafim”, un proiect care isi propune sa le ofere agricultorilor drone si senzori pentru eficientizarea costurilor de productie.

Chiar daca sunt la inceput de drum, cei patru studenti care formeaza echipa „Serafim”, mai exact Bogdan Brinzei, Daniel Vladu, Gabriel Rotaru si Robert Mistovschi, au reusit deja sa castige premii importante precum „Compania anului 2016” la Junior Achievement si „Best Business”, la Innovation Labs. Mai mult decat atat, tinerii au reprezentat Romania la concursul european Agriculture 4.0 si, de asemenea, proiectul lor a fost selectat printre cele mai bune start-up-uri din Romania la „Young Leaders Club”.

„Proiectul Serafim a inceput initial cu doi membrii. Eu il cunoastem pe unul din asociatii, deoarece demarasem amandoi o firma de dezvoltare software. Fiind pasionati de tehtologie discutam frecvent despre fel si fel de proiecte si ce impact ar putea avea acestea in unele industrii. Asa am ajuns si la agricultura. Ne-am documentat, am vazut ca e ceva cat se poate de fezabil si de viitor, prin urmare, urmatorul pas a fost sa gasim pe cineva care realiza drone. Nu am avut mult de cautat, pentru ca in cadrul facultatii aveam un baiat extrem de pasionat, care facea drone de peste 7 ani si castiga numeroase concursuri de robotica. Acesta, la randul sau, a mai cooptat un alt tanar, pasionat de electronica. Asa s-a format in linii mari echipa noastra”, ne-a povestit Robert Mistovschi.

Tinerii romani proiecteaza si ofera fermierilor atat componenta de hardware, adica o drona care survoleaza culturile, precum si niste senzori care culeg informatii detaliate despre teren, precum si o componenta software, mai exact o platforma web, care poate fi accesata pe calculator, tableta sau telefon, oferindu-i fermierului date in timp real.

„Acest tip de tehnologie a fost deja validata in afara. Cand vorbim de agricultura discutam in general despre productivitatea la hectar. Din pacate, Romania nu sta bine la acest capitol. Desi avem printre cele mai mari suprafete din Uniunea Europeana cu terenuri arabile, productivitatea la hectar ramane una redusa la noi. Din acest punct de vedere, consideram mai mult decat oportuna introducerea dronelor, a acestei agriculturi inteligente, alaturi de partea de Big Data, adica acele analize care se pot face pe baza informatiilor culese de la fata locului”, ne-a mai spus Robert Mistovschi.

drona2

Dronele dezvoltate de cei patru tineri sunt de tip aripa, capabile de o autonomie de zbor mai mare, cat si de tip quadcopter, acestea avand capacitatea sa survoleze la altitudini mai mici.

„Dronele sunt proiectate si construite de noi. De exemplu cea de tip aripa, are o autonomie mai mare, fiind capabila de exeplu saacopere circa 200 de hectare dintr-un singur zbor, de 60 minute. O drona de tip quadcopter are perfomante oarecum la jumatate, insa vine cu alte avantaje, si anume o stabilitate mai mare, ceea ce isi da sansa sa studiezi culturile la o altitudine mult mai mica”, explica Robert Mistovschi.

Dronele dezvoltate de echipa „Serafim” sunt dotate cu camere cu senzor infrarosu, capabile sa ofere harti detaliate cu privire la sanatatea plantelor. Pachetul software are capacitatea si sa trimita alerte agricultorilor in cazul in care anumiti parametri optimi de crestere a plantelor au fost depasiti. Pe langa drone, cei patru studenti au proiectat si niste senzori de sol cu ajutorul carora fermierii pot afla date in timp real precum temperatura solului, umiditatea, nivelul de pH sau salinitatea.

„Toate datele culese sunt comparate si cu o baza de date pusa la punct cu ajutorul mai multor specialisti de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Daca umiditatea scade sa spunem sub un nivel optim, atunci fermierul este atentionat. Senzorul este cat un smartphone, se monteaza foarte usor si are de asemenea si GPS. Se cunoaste mereu locatia acestuia”, ne-a mai spus Robert Mistovschi.

Solutiile dezvoltate de cei patru tineri au inceput deja sa fie implementate in cadrul unor ferme care lucreaza suprafete mari de teren. „Publicul nostru tinta sunt in general fermierii care au peste 50-100 de hectare, cei medii spre mari. Cu cat ai suprafata mai mare de teren si o productie mai mare cu atat vei avea rezultate mai vizibile. Pretul depinde de ce doreste fermierul, insa pot spune ca investitia se recupereaza in mai putini de 2 ani de zile. In general, pachetul nostru include drona, partea de training, pentru a intelege modul in care functioneaza si cum se piloteaza, precum si o asigurare pentru drona, cat si autorizatia ei. O drona de tip aripa pleaca de la circa 3.000-5.000 de euro”, a mai precizat Robert Mistovschi.

Pentru viitor, cei patru tineri isi doresc sa implementeze solutia lor tehnologica in cat mai multe ferme din Romania, iar pe langa acest lucru sa integreze si o serie noua de senzori si analize, precum cei perspectrali, care ar putea determina nivelul de nitrogen dintr-un teren.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE