In data de 14.06.2016, a avut loc, la Botosani o noua intalnire de lucru, referitoare la pesta porcina africana (PPA). La aceasta sedinta tehnica au participat: Prefectul judetului Botosani, reprezentanti ai ANSVSA si ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), reprezentanti ai Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele situate pe granita de Nord si nord-est a tarii (9 judete SM, MM, SV, BT, IS, VS, GL, TL, BN), reprezentanti ai I.P.J. Botosani si medici veterinari concesionari de libera practica imputerniciti, din judetul Botosani.

Au fost abordate cu acest prilej aspecte legate de etiopatogeneza si de controlul bolii, astfel incat, personalul care vine in contact cu virusul sa poata notifica boala de la prima suspiciune. Tot cu aceasta ocazie, au fost verificate pregatirile logistice si de personal pentru controlul PPA, la nivelul celor 9 judete.

In data de 23.06.2016, ANSVSA a primit vizita unei echipe de experti in urgente veterinare in domeniul managementului vanatorii si a vanatului, din cadrul Comisiei Europene, pentru a discuta aspecte referitoare la managementul activitatii de vanatoare, in vederea prevenirii infectiei cu virusul PPA.

La aceasta intalnire, au participat reprezentanti ai ANSVSA, ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ai Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, ai RNP – Romsilva si reprezentanti ai Administratiei Rezervatia Biosfera Delta Dunarii.

O alta echipa de experti in urgente veterinare va vizita Romania, in perioada 26 – 26 iulie, pentru verificarea gradului de pregatire al autoritatilor in domeniul PPA, in special a masurilor privind ecarisarea in timpul confirmarii si al combaterii bolii.

ANSVSA reaminteste crescatorilor de porcine, faptul ca pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Pentru a proteja porcii din exploatatiile de aceasta boala, ANSVSA recomanda respectarea urmatoarelor:

  • nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;
  • cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici;
  • nu hraniti animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie;
  • daca exista vanatori in familie, care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;
  • nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;
  • nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;
  • nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar de libera practica concesionar sau DSVSA judeteana.

Share on Facebook