Se anunta seceta! Ce masuri va lua seful MADR in sprijinul fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii a anuntat ca doreste sa puna in functiune sistemul de irigatii, in contextul in care prognozele meteorologilor indica o posibilitate foarte mare sa se inregistreze seceta in urmatoarele luni.

„Am avut o discutie cu premierul Ciolos. Conform conform prognozelor meteo ar putea sa urmeze o periaoda de seceta si in acest sens vrem sa vedem cum putem pune in functiune sistemul de irigatii. Logica este foarte clara: preferam sa platim in avans sprijin pentru irigatii decat sa platim desbagubiri pentru pierderile suferite din cauza secetei. Eu sper ca meteorologii sa nu aiba dreptate. S-a anuntat de exemplu ca in mai si iunie vom avea o seceta crunta, insa din fericire nu a fost cazul”, a declarat Achim Irimescu.

Acesta a spus ca primele masuri pe care le va lua in acest sens vor fi umplerea canelelor de irigatii cu apa, precum si subventionarea la electricitatea consumata in vederea irigarii. „Din primele calcule vom avea nevoie de circa 30 de milioane de lei, suma pe care o vom asigura din bugetul national”, a mai spus seful MADR.

In lunile iunie si august fermierii se vor confrunta din nou cu seceta pedologica, in conditiile in care cantitatile totale de precipitatii se vor mentine deficitare in cea mai mare parte a teritoriului, potrivit progonzei ANM.

Pentru luna iulie, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei in sud-estul si local in sudul si estul tarii, iar in rest vor fi valori termince apropiate de media climatologica. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei: intre 15 si 23 de grade. In Banat, temperatura medie va fi de 18-21 de grade Celsius, in Crisana – 18-20 de grade Celsius, Maramures 17-19 grade Celsius, Transilvania 15-19 grade Celsius, Oltenia 16-22 de grade Celsius, Muntenia 17-22 de grade Celsius, iar Dobrogea 20-21 de grade Celsius.

De asemenea, in luna iulie, cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului: Moldova – pana la 112 litri/metrul patrat, Muntenia si Maramures – pana la 102 litri/metrul patrat, respectiv in Transilvania si Oltenia – pana la 100 litri/metrul patrat.

Pentru august, meteorologii prognozeaza ca temperatura aerului se va situa peste medie in sud-est si local in sud si vest, iar in rest valorile termice vor fi apropiate de normal (19,7 grade Celsius).

Temperaturile medii vor fi de pana la 23 de grade Celsius in Moldova, Oltenia, Muntenia si Dobrogea. In Crisana temperatura medie va fi 19-21 de grade Celsius, in Maramures 18-20, iar in Transilvania 16-20 de grade Celsius.

Cantitatile totale de precipitatii din luna august se vor mentine deficitare in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand regiunile nordice, unde se vor apropia de norma multianuala (64,7 litri/metrul patrat). In zonele Transilvaniei si Munteniei, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 90 — 95 litri/metrul patrat. Pe de alta parte, in Dobrogea estimarile variaza intre 28 si 40 de litri/metrul patrat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE