Premierul Ciolos a cerut masuri concrete pentru a combate seceta

Facebook
Twitter

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, i-a solicitat vicepremierului Vasile Dincu sa discute cu autoritatile locale despre seceta, in conditiile in care prognozele ANM au anuntat o perioada lipsita de precipitatii. La dezbateri va participa si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Domnul vicepremier Dincu urmeaza sa organizeze astazi (28 iulie) o videoconferinta cu prefectii si cu autoritatile locale, cu consilii judetene, cu primarii, cu participarea Ministerului Agriculturii. O sa va rog sa puneti in discutie, dincolo de obiectivele pe care le-ati prevazut domnule vicepremier, discutiile legate de cadastru, sa discutati si despre pregatirea pentru a face fata secetei, cu masurile pe care ministerul le are in vedere”, i-a spus Dacian Ciolos lui Vasile Dincu la inceputul sedintei a Guvernului, informeaza Agerpres.

Totodata, prim-ministrul Ciolos a precizat ca videoconferinta este un bun prilej pentru a se discuta si despre implementarea unui nou pachet de masuri de simplificare in administratie, care vizeaza si relatia cu sectorul economic.

„Asa cum ne-am luat angajamentul in toamna, vrem sa venim cu un pachet nou de masuri de simplificare, care sa vizeze si relatia cu sectorul economic, cu companiile private sau de stat si cu relatia cu autoritatile publice locale, autorizatii, avize, autorizatii de constructii. Cred ca ar fi un moment bun pentru a discuta si despre aceste lucruri”, a mai spus Ciolos, conform sursei citate.

Ce spune prognoza agrometeorologica?

Perioada 28 iulie – 3 august se va caracteriza printr-o vreme mai calda decât in mod normal in aproape toata tara, chiar caniculara indeosebi in zonele de câmpie. In prima parte a intervalului, valorile termice se vor situa in jurul normelor climatologice, iar instabilitatea va fi mai accentuata in special in vestul, centrul si nordul tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 20…31°C in cea mai mare parte a tarii, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C si 19…25°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 26…36°C, in majoritatea zonelor agricole. Temperatura minima a aerului se va situa intre 11…25°C in aproape toata tara.

Se prognozeaza ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vântului, indeosebi in nordul, vestul si centrul tarii. De asemenea, in primele zile cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice 28 iulie – 3 august

Gradul de aprovizionare cu apa pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In Dobrogea, pe suprafete extinse din Muntenia, sudul si local in estul Olteniei, estul, sudul si izolat in nord-estul si vestul Moldovei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole 28 iulie – 3 august

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie vor fi accelerate, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, pe fondul mentinerii temperaturilor maxime din aer si de la suprafata solului deosebit de ridicate din aceasta perioada. De asemenea, in regiunile agricole afectate de seceta pedologica se va inregistra in continuare ofilirea si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la culturile prasitoare, uscarea frunzelor bazale, precum si fortarea proceselor fiziologice, ca urmare a cresterii consumului prin evapotranspiratie al plantelor.

La cultura de floarea-soarelui vor predomina fazele de inflorire (30-100%) si maturitate ceara (10-100%), in majoritatea zonelor agricole.

Sub aspect fenologic, porumbul, functie de data semanatului va parcurge inflorirea paniculului, matasirea si maturitatea in lapte (30-100%), la nivelul intregii tari.

Sfecla de zahar se va afla predominant la alungirea si ingrosarea axei hipocotile, in principalele bazine specializate.

In majoritatea zonelor de cultura, cartoful pentru consum va parcurge formarea/cresterea tuberculilor si inflorirea, iar la soiurile de vara va fi posibila uscarea prematura a vrejilor.

Speciile pomicole vor inregistra cresterea frunzelor/rodului, acumularea zaharului si coacerea fructelor, precum si maturarea fructelor si recoltarea esalonata a acestora.

La vita de vie se va continua cresterea lastarilor/frunzelor si boabelor, iar la soiurile de masa din sudul tarii va fi posibila declansarea fazei de coacere a boabelor.

Lucrarile agricole de sezon (tratamente fito-sanitare, recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor desfasura pe ansamblu normal, in aproape toata tara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE