Seful MADR: Nu exista intarzieri pentru subventiile 2016. Speram sa platim cat mai multi bani

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, le ofera fermierilor romani o veste buna cu privire la subventiile Campaniei 2016, care ar urma sa fie platite, cel putin partial, in acest an.

„APIA lucreaza in paralel, atat la Campania din acest an, cat si pentru 2016. Nu exista intarzieri. Am simplificat enorm toate procedurile (…) Pe 2016 nu avem nicio secunda intarziere si speram ca programul sa functioneze perfect si sa platim cat mai multi bani in acest an”, a declarat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Seful MADR a mai precizat ca pentru anul 2015 s-au platit 1,2 miliarde de euro plati directe din totalul de 1,59 miliarde euro pe care l-a avut Romania. El a aratat ca, in prezent, mai sunt de facut plati la fermieri care sunt in control si au avut unele probleme, el adaugand ca, pana saptamana viitoare, ar trebui finalizata cea mai mare parte din plati catre producatori.

De asemenea, ministrul a spus ca in aceasta perioada se fac plati, care ajung la 76 milioane de euro pe sistem, pentru vaca de lapte, de carne si la ovine.

Subventiile fermierilor romani vor putea fi platite pana la 30 septembrie, dupa ce Romania a solicita la Bruxelles o prelungire a termenului de plata. Reamintim ca in cursul lunii iunie 2016 Comisia Europeana a anuntat ca statele membre pot solicita o prelungire pentru plata subventiilor europene din campania 2015 catre fermieri pana la 15 octombrie 2016, fara ca acestea sa suporte penalitati. Masura a fost luata ca urmare a dificultatilor experimentate de mai multe Agentii de Plati din statele membre in cadrul primului an de plati, din Noua Politica Agricola Comuna.

„Vom efectua majoritatea platilor, in proportie de 99,5%, pana la sfarsitul acestei luni. Platile pe zootehnie se desfasoara in paralel cu cele pentru fermierii aflasi in esantionul de control. In aceasta saptamana, de miercuri, va fi autorizata la plata suma de 76 de milioane de euro, se vor emite ordine de plata. Se progreseaza in fiecare zi. In aceasta perioada se plateste ANT 7, ANT 8 si ANT 9 pentru ovine si caprine, in paralel, asa cum am spus, cu sprijinul cuplat in vegetal si cu platile pentru esantionul de control. Singurele plati care vor fi efectuate spre finalul lunii iulie vor fi cele dedicate sprijinului cuplat zootehnic”, a declarat Achim Irimescu, intr-o interventie telefonica, la Realitatea TV.

Potrrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), suma totala autorizata la plata pentru Campania 2015 este de 1,533 miliarde euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE