septembrie 28, 2021

Fara despagubiri pentru fermierii care au putut iriga, dar nu au facut-o

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La nivel national, aproape 600.000 de hectare sunt calamitate in prezent din cauza secetei, care, potrivit fermierilor, este mult mai severa decat cea de anul trecut. Agricultorii care au posibilitatea sa irige, insa nu fac acest lucru, nu vor primi despagubiri din partea statului, a anuntat de curand ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„In zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga si nu au facut-o, nu vor primi despagubiri, chiar daca vor inregistra pagube din cauza secetei. Noi am bagat apa pe canale pentru 385.000 de hectare si s-au irigat in jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subventionam energia electrica, astfel incat apa utilizata pentru irigatii sa fie mai ieftina, dar fermierii se plang ca si Apele Romane le percep un pret mare pe apa in sine”, a declarat seful MADR, pentru sursa citata.

Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, pana in prezent, seceta a calamitat circa 350.000 de hectare cultivate in special cu porumb si floarea soarelui, zonele cele mai afectate fiind cele din sudul tarii si nordul Moldovei.

„Am primit informatii ca ar fi 350.000 de hectare calamitate, dar e foarte posibil ca suprafetele sa mai creasca. Se fac evaluari de catre comisiile constituite pe langa prefecturi in functie de cat calamitate sunt culturile, de 30%, 50% sau 70%, pe urma se centralizeaza si vedem cum vom acorda despagubirile”, a spus ministrul Agriculturii.

Cu toate acestea, fermierii sustin ca la ora actuala putem vorbi de o suprafata agricola mult mai mare afectata de seceta.

„E o situatie ceva mai critica decat anul trecut. Seceta s-a raspandit pe o suprafata mult mai mare decat cea de anul trecut. Daca in 2015, zona Moldovei a fost cea mai afectata de seceta, anul acesta, practic, trei sferturi din suprafata Romaniei e afectata de seceta. Exista unele zole in care distrugerea e de aproape 100%, mai ales acolo unde s-a semanat mai tarziu. Cea mai afectata cultura este cea a porumbului. Nici floarea soarelui nu a fost evitata. Sunt zone unde efectele sunt dezastruoase. De asemenea, seceta a avut influente foarte puternice si asupra culturii de soia”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE