Irimescu: Un milion de hectare, calamitate de seceta. Despagubirile vor fi acordate spre sfarsitul anului

Facebook
Twitter

Fermierii care au avut culturi afectate de seceta sau de inghetul tarziu din primavara vor primi in acest an despagubiri din partea Guvernului, suprafata calamitata fiind de peste un milion de hectare, a anuntat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Deocamdata acordam un ajutor de minimis pentru reducerea pretului la energia electrica (pentru irigatii n.red.), 30 de milioane de lei, si catre sfarsitul anului vom mai acorda o despagubire. Sunt peste 1 milion de hectare afectate cu seceta si inghet tarziu, mai ales pe partea de seceta. E greu de precizat acum cuantumul despagubirilor pe persoana, trebuie sa vedem cat este procentul de afectare a culturilor si de abia dupa aceea vom vedea care este procentul de despagubire (individuala, n.r.)”, a declarat Achim Irimescu.

De asemenea, Achim Irimescu a subliniat ca sistemul de antigrindina este prevazut sa se dezvolte gradual la nivel de tara, dar Ministerul a mai introdus recent o prevedere.

„Am cerut Comisiei Europene sa fie de acord ca marii fermieri sau asociatiile care doresc sa-si cumpere o astfel de instalatie care costa circa 100.000 de euro, iar o racheta costa cam 700-800 de euro, sa le poata achizitiona prin Programul National de Dezvoltare Rurala cu 50%, pentru a ajuta bugetul de dezvoltare a sistemului national antigrindina”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Anul trecut, a fost alocata suma de 300 de milioane de lei pentru despagubirile provocate de seceta, din aceasta suma platindu-se doar o jumatate, deoarece multi fermieri nu au intrunit conditiile necesare.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE