Fermierii au umflat pe hartie pagubele produse de seceta, pentru a obtine despagubiri

Facebook
Twitter

Cel putin in judetul Galati, fermierii au declarat in cadrul rapoartelor oficiale ca au suprafete afectate de seceta mai mari decat in realitate. De exemplu, suprafata de teren agricol raportata de agricultori ca fiind compromisa de seceta a fost de circa 97.000 de hectare. Controalele autoritatilor insa au scos la iveala ca pagubele produse de seceta s-au inregistrat pe 18.813 hectare, potrivit Romania Libera.

„Initial, potrivit raportarilor pe care le-am primit din partea cultivatorilor din judetul Galati, reiesea ca circa 97.000 de hectare de culturi erau compromise. Dupa verificarile efectuate in teren, s-a constatat in final ca doar 18.813 ha au fost afectate, adica doar 6,2% din suprafata totala arabila”, a declarat, pentru sursa citata, Ciprian Mihaila.

Potrivit oficialului, au fost incluse in rapoarte doar culturile afectate in proportie de peste 30%. Cele mai importante pagube cauzate de seceta au fost inregistrate la porumb (8.925 ha) si de floarea-soarelui (6.386 ha).

In aprilie, fermierii galateni au incheiat precontracte pentru irigarea a 36.845 ha de culturi agricole, care reprezinta doar 32% din suprafetele pe care exista sisteme de irigatii si pot fi irigate.

Recent, ministrul Agriculturii a anuntat ca despagubirile pentru seceta vor fi acordate spre sfarsitul anului. „Deocamdata acordam un ajutor de minimis pentru reducerea pretului la energia electrica (pentru irigatii n.red.), 30 de milioane de lei, si catre sfarsitul anului vom mai acorda o despagubire. Sunt peste 1 milion de hectare afectate cu seceta si inghet tarziu, mai ales pe partea de seceta. E greu de precizat acum cuantumul despagubirilor pe persoana, trebuie sa vedem cat este procentul de afectare a culturilor si de abia dupa aceea vom vedea care este procentul de despagubire (individuala, n.r.)”, a declarat Achim Irimescu.

La nivel national, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE