Meniu
porumb de vanzare

Comisia Europeana: Seceta a diminuat productivitatea medie a porumbului romanesc la 3,2 tone/ha

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cel mai recent raport intocmit de Comisia Europeana arata ca productivitatea medie a porumbului romanesc a scazut in luna septembrie la valoarea de 3,2 tone pe hectar. Cauza acestei scaderi importante o constituie seceta prelungita, in special din sud-estul tarii.

„Seceta care s-a instalat in Romania, in special in lunile iulie si august, a avut un impact negativ asupra randamentului de productie la porumb, mai ales pentru zonele agricole din sudul si estul tarii. Numarul zilelor caniculare a depasit media sezoniera de 20 zile, mai ales in sudul tarii. In vestul Romaniei, aprovizionarea cu apa in sol a fost una favorabila, insa umiditatea din sol a ramas sub valoriile medii”, se noteaza in raportul Comisiei Europene.

Comparativ cu anul trecut, productia medie de porumb este mai mare cu doar 0,3%, in 2015 fiind intregistrata o productie medie de 3,19 tone la hectar, conform datelor Comisiei Europene.

De asemenea, prognoza CE pentru luna septembrie, de 3,2 tone/hectar, este cu 15,8% mai mica decat productia medie din ultimii 5 ani, aceasta fiind de 3,80 tone la hectar.

Randamentul de productivitate pentru porumbul romanesc a pierdut in ultimele trei luni circa 1,20 de tone la hectar, conform datelor oficialilor europeni.

Cele mai mari productii de porumb estimate de Comisia Europena in luna septembrie sunt inregistrate de Olanda (12,15 tone/hectar), Belgia (11,61 tone/hectar), Spania (11,26 tone/hectar) si Franta (11,12 tone/hectar).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Lucrari in livada. Patru echipamente extrem de utile pentru orice pomicultor

Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil, care nu presupune o investitie initiala foarte mare. Cu toate ca administrarea unei livezi de pomi fructiferi nu este nici consumatoare de timp, nici costisitoare, lucrarile din exploatatie presupun un risc suplimentar, neintalnit in alte sectoare agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE