Vineri, ultima zi pentru plata fara penalitati a taxelor locale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Termenul final de plata fara penalitati pentru taxele locale pe cladiri, terenuri si masini este 30 septembrie, conform Codului Fiscal. Proprietarii care si-au platit integral aceste taxe pana la 30 iunie au beneficiat de reduceri, dar cei care vor intarzia dupa 30 septembrie vor plati majorari, informeaza Mediafax.

Sanctiunea pentru intarzierea dupa termenul 30 septembrie a platii taxelor locale consta intr-o majorare cu 1% pe luna a sumei datorate. „Codul Fiscal prevede un nivel de 1% al majorarilor de intarziere pe luna sau fractiune de luna in cazul obligatiilor fiscale administrate de organele fiscale locale. Aceasta valoare corespunde unui nivel anual de 12% pe an. Nu sunt penalitati, sunt doar majorari de intarziere care se aplica incepand din 1 octombrie”, a declarat consultantul fiscal Emilian Duca, potrivit sursei citate.

Bineinteles, persoanele care si-au platit deja aceste taxe nu intra sub incidenta termenului fiscal 30 septembrie.

Referitor la impozitarea terenurilor, noul Cod Fiscal a adus modificari importante. In primul rand, proprietarii platesc impozit si pe terenul pe care este amplasata cladirea (plata de care fusesera scutiti in anii anteriori). In al doilea rand, impozitul pe teren se calculeaza in functie de suprafata acestuia, rangul localitatii in care este amplasat, zona si categoria de folosinta.

Si referitor la impozitarea cladirilor, noul Cod Fiscal a adus modificari importante. Astfel, in prezent, impozitul nu se mai calculeaza in functie de calitatea persoanei care detine imobilul (persoana fizica ori juridica), ca in anii trecuti, ci in functie de destinatia cladirii: rezidentiala (ca locuinta), nerezidentiala (ca sediu de firma, spatiu comercial, cabinet etc.) sau mixta (si rezidentiala, si nerezidentiala).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE