Export de 1.000 de miei in Iordania. Ce pretentii au cumparatorii de ovine din Orientul Mijlociu

Facebook
Twitter

De curand, o mie de miei din Botosani au luat calea exportului in Iordania si Israel, gratie eforturilor facute de Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Moldoovis, care a realizat in ultima perioada mai multe vizite oficiale in tarile arabe.

„Suntem bucurosi ca am inaugurat un prim transport de miei catre Iordania si Israel. Am trimis in prima faza 1.000 de miei, iar saptamana viitoare urmeaza sa mai livram alte circa 2.000 de capete. Cei din tarile arabe nu stiau ca avem in Romania rasa Karakul, pe care o apreciaza foarte mult. De fiecare data, eu le ofeream invitatilor pe care ii aveam din Orientul Mijlociu un mic cadou in care strecuram si cate o pielicica de Karakul si bineinteles o carticica in care prezentam rasa si asociatia responsabila de registrul genealogic. Au fost foarte incantati ca avem asa ceva in Romania. Ei sunt mari consumatori de carne de oaie de tip Karakul”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionica Nechifor.

Cerintele clientilor arabi se refera in principal la modul in care animalele sunt intretinute, precum si la sanatatea exemplarului. Mai mult decat atat, Ionica Nechifor sustine ca cei din Orientul Mijlociu prefera animalele grase, care au o greutate de peste 30 kg.

„Din cate am observat, ei prefera rasele cu coada grasa, asta e delicatesa lor. Au bineinteles dorinta ca animalele sa fie bine intretinute, deparazitate la timp si sa fie grase, cu o greutate de peste 30 kg. Nu fac insa prea multe mofturi”, spune Ionica Nechifor.

In privinta preturilor de vanzare, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Moldoovis sustine ca acestea nu satisfac in prezent cerintele fermierilor romani. „In momentul de fata, preturile pe care le primim nu pot spune ca ne satisfac cerintele. Noi le-am transmis clientilor arabi ce preturi minime ar trebui sa se practice la noi, si anume de peste 2 euro. La ei de exemplu, un kilogram in viu se comercializeaza cu 4,8 euro. E o diferenta foarte mare fata de preturile noastre”, ne-a mai spus Ionica Nechifor.

Pentru a putea cere mai multi bani pe propriile animale, crescatori romani de oi asteapta ca autoritatile din Romania si din statele arabe sa puna la punct certificatul sanitar-veterinar. „Exista deja un acord de principiu intre state, trebuie doar sa se negocieze prevederile care vor fi trecute in acel certificat. Automat, speram ca aceste modificari sa ne ajute in obtinerea unui pret mai bun”, este de parere presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Moldoovis.

Potrivit sefului ANSVSA, Romania a exportat pana in prezent, in Iordania, peste un milion de capete de ovine. Efectivele de ovine din Romania la 30 iunie 2016 se cifrau la 15.104.691 capete, iar cele de caprine la 2.108.042 capete, conform datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE