In acest an, crescatorii de ovine sunt rezervati cu privire la vanzarile de miei din perioada Sarbatorilor Pascale, avand in vedere oferta deosebit de mare in comparatie cu cererea. Oierii preconizeaza ca pretul unui kilogram de miel va ajunge la circa 24-26 lei in magazine, in timp ce un miel in viu va fi vandut cu circa 10-13 lei kilogramul.

„Preturile sunt in scadere. In perioada Sarbatorilor Pascale nu va depasi 25 lei/kg, pretul va merge mai degraba in jos. Problema este ca avem o oferta foarte mare, in timp ce cererea e putina. Pentru mielul in viu, de Pastele catolic am avut preturi de circa 11 lei/kg, pentru export. Probabil preturile vor ramane cam la fel. Oricum, daca vindem sub 9 lei/kg, la mielul in viu, deja lucram pe pierdere”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marcel Andrei, crescator de oi din Sibiu si presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

De curand, o delegatie a Ministerului Agriculturii, condusa de Achim Irimescu, s-a deplasat in Regatul Hasemit al Iordaniei, pentru a impulsiona exportul de animale vii in acest stat. In urma discutiilor, se are in vedere intrarea in vigoare a Memorandumului de Intelegere privind cooperarea in domeniul agriculturii intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania si Ministerul Agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei. Memorandumul contine domeniile de cooperare (agricultura si sanitar veterinar, inclusiv conditii de export/import), forme de cooperare (schimb de informatii prin organizarea de vizite, seminarii, schimb de experti) si modul de suportare a cheltuielilor conform legislatiei interne a fiecarui stat.

In legatura cu aceasta initiativa a MADR, Marcel Andrei considera ca s-a facut o greseala, efectele imediat urmatoare fiind o scadere a preturilor la ovine. „Acest lucru nu o sa faca nimic altceva decat sa ne ajute, cu ghilimelele de rigoare, sa avem un pret si mai mic la miel. Una e sa te duci tu si sa te rogi de ei sa-ti cumpere marfa, alta e sa vina ei la tine si sa poti negocia mult mai bine”, este de parere presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

Mai mult decat atat, Marcel Andrei atrage atentia asupra faptului ca si pretul laptelui de oaie este in cadere libera. „Daca in 2014 a fost undeva la 3 lei/kg de lapte de oaie, in 2015 era la circa 2,8 lei. Anul acesta se vinde cu 2,5 lei. Tendinta este de scadere, de pana la 2 – 2,2 lei. Iata o alta greutate si nemultumire a crescatorilor de ovine. In conditiile acestea vom renunta probabil la a mai creste oi. Probabil asta se si vrea”, ne-a mai spus Marcel Andrei.

In Bihor, kilogramul de miel va avea de Paste un pret cuprins intre 22 – 27 lei, la supermarket, iar in viu se va vinde cu aproximativ 12 – 15 lei, este de parere Daniela Anca Demian, director general al Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Pastorul”, din Bihor.

„Preturile vor fi anul acesta cam cu 20% mai mici decat cele din 2015. Vanzarile de Paste sunt mici. Noi vindem in general la export productia noastra, insa preturile la ora aceasta sunt de 8,5 – 9 lei kilogramul in viu si sunt in scadere libera. Piata araba nu are cerere asa cum avea odata, nici Europa. Pe langa acest lucru, carnea de porc este foarte ieftina, mai ales ca se ofera bani de la CE pentru depozitarea carnii de porc, nu doar in Romania, ci in toata Europa. Nu de putine ori, romanul va alege sa ia carne de porc sau de pui, chiar si pentru Paste. Conform datelor statistice, avem circa 10 milioane de oi mame in tara noastra, prin urmare avem cam 7-8 milioane de miei de vanzare. De Pasti, se vand cam circa 1 milion”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniela Anca Demian.

Si reprezentantii oierilor de la munte sunt de parere ca preturile pentru sarbatorile pascale din acest an vor fi in general aceleasi ca si cele de anul trecut.

„Cererea si oferta joaca rolul cel mai mare, precum si puterea financiara a romanului De cativa ani, am inceput de sarbatorile Pascale ca mielul sa fie inlocuit cu pui sau cu alte tipuri de carne, din alte specii. Noi ar trebui sa facem o promovare agresiva a carnii de oaie si miel vizavi de calitatile pe care le au. Costul de productie la noi e cu 30-40% mai mari decat in alte zone. Consider ca preturile de desfacere se vor invarti in jurul preturilor de anul trecut. Mari diferente nu vor fi”, ne-a declarat Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte.

Conditii pentru sacrificarea mieilor sau iezilor

Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine si care sunt publicate pe site-ul ANSVSA, sau in puncte de taiere locale, care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub supraveghere sanitara veterinara.

Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate.

Carnea de miel sau ied care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate urmatoarele: „Romania” cu majuscule sau codul ISO al tarii „RO”, numarul de autorizare acordat de ANSVSA, abrevierea „CE” cu majuscule.

Carnea de miel sau ied rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi marcata cu marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Punctele de taiere locale sunt avizate sa functioneze numai in perioadele 21.03-27.03.2016 si 14.04-03.05.2016.

Share on Facebook