Romania are capacitatea sa exporte peste 4,5 milioane de ovine in tarile arabe, un milion dintre acestea fiind preluate doar de Iordania, a declarat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres.

„Am vizitat recent un hub, intr-o zona din Iordania, unde vor fi pregatite milioane de ovine pentru export in tarile arabe din zona. Se estimeaza ca din Romania vor fi preluate un milion de ovine deoarece calitatatea acestora este foarte buna, fiind asimilata cu calitatea ovinelor din Iordania. In urma analizei efectuate reiese ca 4,5 milioane de ovine pot fi exportate anual din Romania, iar daca un milion pot pleca acum catre Iordania mai avem marja de export suficienta si pentru tarile arabe”, a declarat Achim Irimescu, la congresul dedicat industriei carnii din Romania organizat de publicatia „Revista carnii”.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca in a doua parte a lunii mai va veni in Romania omologul sau din Arabia Saudita, pentru a stabili o serie de aspecte legate de exportul de ovine in tarile arabe.

De curand, o delegatia a Ministerului Agriculturii a participat la Conferinta Regionala pentru Orientul Mjlociu a OIE (Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor), organizata la Amman, in Regatul Hasemit al Iordaniei.

Tema conferintei, aceea de aplicare a standardelor OIE privind zonarea si compartimentalizarea, a fost in consens cu proiectul Regatului Hasemit al Iordaniei de infiintare a primului centru de carantina pentru animale vii, in baza conceptului de zona libera de boli ale animalelor, cu respectarea conditiilor de bunastare a animalelor si a protectiei mediului.

Din acest centru, ar urma ca tarile regionale sa importe animale, in conditiile utilizarii unor certificari sanitare veterinare unice si cu respectarea standardelor OIE.