Chiar daca oficialii europeni au confirmat recent ca Romania poate exporta porci vii in statele membre, conditiile pe care trebuie sa le respecte crescatorii de suine care vor sa faca export nu sunt tocmai usor de indeplinit, anunta presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.

De exemplu, principala conditie este ca porcii sa se afle timp de 3 luni in ferma comerciala din care sunt exportati, iar timp de o luna niciun un porc sa nu intre in ferma pana cand nu se fac exporturile. De asemenea, trebuie sa existe un plan de supraveghere si de biosecuritate in ferma, sa se efectueze un control oficial de testare la 3 luni si un plan supraveghere a pestei porcine clasice, informeaza Agerpres.

„Conditii precum acele 90 de zile in care sa fi fost animalul in ferma si 30 de zile in care sa nu fi intrat alt animal in ferma, cred ca sunt destul de greu de respectat de catre o mare parte din fermele comerciale din Romania. Asta inseamna ca fluxul de productie al porcilor sa fie total separat. Mai mult decat atat, se precizeaza in draft ca pe acele loturi destinate exporturilor sa fie luate probe de sange sa se dovedeasca ca animalele sunt libere de pesta. Este o chestiune complicata insa nu stim cine o sa acopere costurile si acest lucru trebuit lamurit. Consider ca fermele din Romania trebuie sa aiba aceleasi drepturi cu fermierii din UE. Am facut pasi importanti, dar va mai trece timp pana cand vom avea acea egalitate deplina”, a declarat Ioan Ladosi, potrivit sursei citate.

De asemenea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) a atras atentia ca doar 40% din fermele romanesti de suine ar putea respecta actualele cerinte.

„Din perspectiva noastra aceasta realizare este castigarea unei batalii, dar suntem departe de a fi castigat razboiul. Exista aceasta posibilitate care se deschide pentru fermierii romani, dar conform conditiilor din acest document doar 40% din ferme vor fi in masura sa respecte cerintele respective din totalul fermierilor din Romania. Mai avem mult de lucru, mai ales pe masuri tehnice care trebuie lamurite”, a mai precizat Ladosi.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca Romania va putea exporta porci vii in spatiul comunitar, precum si in tarile terte, dupa ce Comisia Europeana a decis recent scoaterea tarii noastre din Anexa 2 de la directiva 2013/764/CE, care nu permitea punerea pe piata europeana a suinelor vii.

Comertul cu porci si carne de porc si produse din carne de porc provenite de la firmele romanesti au fost interzise pe piata UE in 2003, sub motivul ca Romania vaccina porcii impotriva pestei porcine clasice. Patru ani mai tarziu, Comisia a decis sa extinda aceasta interdictie pentru Romania. Nu au existat cazuri de pesta porcina din anul 2007.

Share on Facebook
Print Friendly