Meniu

Un sibian a obtinut o productie record la porumbul neirigat in acest an: 19.200 kg/ha

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De mai bine de 15 ani, Ioan Arcas, din localitatea Alamor, judetul Sibiu, lucreza impreuna cu membrii familiei o suprafata de aproape 200 de hectare, cele mai importante culturi fiind cele de grau si porumb. Anul acesta, desi multi colegi de-ai sai au avut probleme din cauza secetei, sibianul a fost uimit sa constate ca pe o sola de 10 hectare a obtinut una dintre cele mai mari recolte de porumb neirigat din Romania: 19.200 kg/ha.

„In zona mea anul acesta au fost multe ploi, plus ca terenul pe care il lucrez este situat intr-o vale. Daca in anii trecuti, valea era mai secetoasa, anul acesta precipitatiile au ajutat mult culturile. Pe circa 10 hectare am obtinut productia de 19,2 tone la hectar, cu o umiditate de 18%. Aceeasi tehnologie am aplicat-o si pe alte parcele, dar recoltele inregistrate au fost mai mici, scazand la 18, apoi la 17-16 tone pe hectar”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, fermierul Ioan Arcas.

Agricultorul sibian a folosit in acest an hibridul semitimpuriu Pioneer Aquamax P9241, recunoscut pentru capacitatea sa inalta de productie, precum si pentru buna capacitate de adaptare la stresul hidric si termic.

In ceea ce priveste tehnologia folosita, Ioan Arcas spune ca aceasta a fost una simpla, bazata in primul rand pe aratura de toamna, aplicarea gunoiul de grajd fermentat si utilizarea unui combinator performant.

„Acum doi ani am fost nevoit sa dau un amendament solului, deoarece era prea acid. Am facut in toamna aratura, iar pe terenul pe care il am in proprietate am aplicat si gunoi de grajd fermentat. Dupa aceea, in primavara am venit cu un combinator, iar ulterior am semanat cu o norma de 80.000 plante la hectar. In privinta ingrasamintelor am venit cu un complex si microgranulat”, ne-a mai spus fermierul.

Ioan Arcas lucreaza in total o suprafata 190 de hectare, 115 hecatre fiind dedicate culturii de grau, 40 de hectare graului, iar restul suprafetei fiind folosita pentru lucerna. Fermierul spune ca infiintarea unui hectar de porumb il costa circa 3.000 lei.

Pe langa productia foarte buna de porumb pe care a avut-o, agricultorul sibian ne-a spus ca si la grau a avut o recolta mare, de 10 tone la hectar, gratie unui soi din Germania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE