Cum a reusit un fermier din Ialomita sa aiba o productie de 11.293 kg la porumbul neirigat

Facebook
Twitter

Unul dintre cei mai performanti fermieri romani, recompensat de altfel chiar cu locul I in cadrul concursului organizat de Asociatia Producatorilor de Porumb, este Carol Costandache, un agricultor din Ialomita, care se poate mandri cu o productie record pentru porumbul neirigat, de 11.293 kg, la hectar.

Administratorul companiei Costandache SRL lucreaza in comuna Perieti, aproape de Slobozia, 2.465 de hectare, anul trecut fiind cultivate 906 hectare de porumb.

„Anul trecut am cultivat pe 27 de hectare, suprafata cu care am participat si la concurs, hibridul Pioneer P 0023, FAO 400, unde am obtinut o productie de 11.293 kg. Ca si tehnologie a fost aceeasi pe care am utilizat-o pe toata suprafata plantata de porumb, dar aceasta sola a prins o ploaie mai mare, de vara asa cum o numim noi. Ca productie medie, in ultimii 2-3 ani, am avut cam 9-10 tone la hectar. Au existat si sole sub 9 tone, dar si unele cu peste 10 tone”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, fermierul Carol Costandache.

Productia obtinuta de agricultorul ialomitean are la baza o tehnologie care include semanatul timpuriu, cu o densitate mai mare decat norma obisnuita, precum si o fertilizare cu uree.

„Am inceput aratura in toamna, apoi la circa zece zile am realizat si o discuire. Asta deoarece in primavara ne intereseaza sa facem lucrari minime, de exemplu o fertilizare cu combinatorul, cu 7-8 zile inainte de semanat. Ca fertilizare am utilizat ureea, 200 kilograme la hectar”, ne-a mai spus fermierul ialomitean.

In ceea ce priveste semanatul, Carol Costandache efectueaza aceasta lucrare cat se poate de timpuriu, pentru a evita pe cat posibil ca porumbul sa ajunga in perioadele de arsita, in timpul infloritului.

„Facem semanat timpuriu, in general la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, imediat cum ne permite terenul sa intram in camp, iar temperaturile incep sa creasca. Odata cu semanatul am aplicat si niste ingrasaminte complexe de la Yara. De obicei foloseam si triplu 16 (NPK 16-16-16), triplu 15. Mai folosim si niste ingrasaminte cu azotat pe care le aplic in stadiul de 4 frunze. Am scos definitiv din tehnologie prasitul mecanic”, ne-a mai explicat Carol Costandache.

Un alt element important din tehnologia utilizata de fermierul din Ialomita este si densitatea de semanare, aceasta fiind putin mai mare decat cea obisnuita. „Eu merg pe densitati ceva mai marisoare decat ceea ce recomanda cei care produc samanta. De exemplu, eu la acest hibrid am mers cu 73.000 boabe la hectar. Ca erbicidare am folosit-o pe cea preemergenta, apoi in vegetatie am venit cu Mustang sau cu Mistral”, ne-a mai spus agricultorul.

Pentru urmatoarea campanie de insamantare din primavara, Carol Costandache va utiliza tot hibrizi Pioneer, din seria AQUAmax. „Sunt multumit de ei pentru ca au o rezistenta buna la arsita si, de asemenea, dau productii importante”, a mai precizat fermierul.

Carol Costandache lucreaza in domeniul agricol inca din 1994. Daca la inceput cultiva pe suprafete mici, acesta a reusit sa se extinta an de an. Cele mai importante culturi ale sale sunt cele de porumb, floarea-soarelui, grau si rapita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE