Cum a reusit un cultivator de catina sa aiba o productie record de peste 9 tone la hectar: „Ai nevoie de foarte multa pasiune”

Facebook
Twitter

Dupa ce a fost o viata intreaga de profesie bijutier, Nicolae Bratosin, in varsta de 63 de ani, s-a decis sa infiinteze in urma cu patru ani o plantatie de catina bio, pe o suprafata de 8 hectare, in comuna Tortoman, judetul Constanta. Grija si atentia la detalii a cultivatorului l-au ajutat sa obtina anul trecut o productie record de catina pentru Romania: 9,6 tone la hectar. Recolta bogata este transformata in mare parte in suc de catina, care este ulterior vandut in propriul magazin, dar si in cateva hipermarketuri.

„Ideea unei plantatii de catina s-a conturat cu multi ani inainte, mai ales ca am avut ocazia sa invat nenumarate lucruri legate de aceasta planta deosebita de la domnul Alexandru Vulpe, care se ocupa cu selectia si ameliorarea soiurilor de catina la Frumuseni. In 2012 am pornit plantatia, cu o investitie de circa 6.000 de euro pe hectar. Acest pret include costul cu materialul saditor, precum si cu lucrarile de pregatire si de plantare a plantei, cat si cu instalatia de irigatii prin picurare”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Bratosin.

Deoarece plantatia de catina a cultivatorului constantean a fost inca de la inceput proiectata pentru procesare, Nicolae Bratosin a utilizat soiurile Clara si Mara, ameliorate de profesorul Alexandru Vulpe.

„Soiurile folosite de mine sunt foarte diferite de cele care se gasesc in flora spontana. De exemplu, sucul pe care il obtii de la fructele de catina din flora spontana au un gust amar. Soiurile mele nu sunt asa. Cand alegi sa infiintezi o cultura este important sa decizi ce vrei sa faci cu fructele, pentru ca sunt soiuri care se preteaza mai mult pentru ulei, altele pentru suc si altele pentru industria farmaceutica”, mai spune cultivatorul de catina din Constanta.

Productie record de catina: 9,6 tone la hectar

In 2015, productia de catina obtinuta de cultivatorul constantean s-a ridicat la nu mai putin de 9 tone pe hectar, asta in conditiile in care anul trecut a fost unul dificil pentru agricultori, din cauza secetei puternice.

„Multi horticultori nu au vrut sa creada productia mea de catina, si anume de 9,6 tone la hectar. Pe tara nu s-a scos mai mult de 5-6 tone, din cate stiu. Productia e si mai impresionanta daca ne gandim ca anul 2015 a fost unul deloc favorabil, cu temperaturi mari, cu seceta, care au tinut fructul pe loc. Daca ar fi fost un an bun, nu vreau sa ma gandesc ce productie as fi obtinut”, spune razand Nicolae Bratosin.

 catina 3

Pentru a reusi asemenea productii, cultivatorul de catina spune ca este nevoie de foarte multa munca, pasiune, cat si de o atentie maxima acordata pomilor pe tot parcursul vietii lor. De dimineata si pana seara, Nicolae Bratosin ingrijeste pomii impotriva atacurilor de omizi sau a altor daunatori.

„Pentru aceasta cultura ai nevoie de foarte multa pasiune. Trebuie sa stai langa ea, sa o bibilesti, sa o urmaresti continuu. O atentie deosebita trebuie acordata pomilor, sa nu fie atacati de omizi, sa nu capete vreo boala. Noi, de exemplu, culegem cu penseta, fiecare omida de pe pomii nostri. Totodata, umiditatea, irigarea, este si ea extrem de importanta in acest proces”, explica Nicolae Bratosin.

Procesarea, cheia reusitei in vanzare

O problema cu care cultivatorul de catina s-a confruntat la inceput a fost piata de desfacere. Chiar daca avea fructe frumoase si gustoase, Nicolae Bratosin si-a dat seama ca foarte putini oameni stiu cu adevarat ce este catina, prin urmare si mai putin o vor cumpara.

„Piata de desfacere este cea mai mare problema din punctul meu de vedere. Aud peste tot oameni care vor sa se apuce sa planteze catina. Foarte bine, dar ce faci cand vrei sa o vinzi. Este faorte greu de vandut, pentru ca nu exista in Romania industrie de prelucrare pentru asa ceva. Apoi, daca e sa vorbim de export, nemtii, italienii sau francezii nu imi ofera un pret cu care sa-mi acopar cheltuielile de productie. Ei sunt invatati sa cumpere de la noi catina din flora spontana, de aceea preturile lor sunt mici. Ceea ce avem noi e cu totul altceva”, mai spune cultivatorul de catina din Constanta.

Din acest motiv, Nicolae Bratosin nu a mai stat pe ganduri si si-a pus la punct o linie de prelucrare a fructelor de catina pentru a obtine suc. Seriozitatea si profesionalismul cultivatorului constantean a dat roade, aceasta reusid sa isi vanda produsele nu doar in propriul magazin, precum si in cateva hipermarketuri.

catina 2

„Mi-am inventat eu propria linie de procesare a sucului, a fost ideea mea, eu am facut utilajele. Am un randament de circa 80%, adica dintr-un kilogram de fructe scot 0,8 litri de suc. Pe langa acesta, mai vand si fructe de catina, ceai, ulei de catina. Am intrat de curand cu produsele si in Carrefour, Real, am chiar un stand la care ofer suc pentru degustare. Asta deoarece foarte putini oameni stiu cu adevarat ce este catina si ce proprietati are”, ne-a mai spus Nicolae Bratosin.

Cei care doresc sa infiinteze o cultura de catina trebuie sa stie ca aceasta planta nu este una pretentioasa la sol, insa necesita irigare, pentru o dezvoltare cat se poate de buna. In cel de-al patrulea an, radacinile catinei pot ajunge si la 10 metri pe orizontala.

Cea mai recomandata epoca de plantare este toamna deoarece plantele beneficiaza de multa umiditate in sol, dar se poate face si primavara foarte devreme cu conditia ca terenul sa fie pregatit din toamna. La stabilirea distantelor de plantare trebuie sa se tina seama de forma de conducere a coroanei, vigoarea biotipurilor, sistemul de cultura.

Epoca de plantare a catinei recomandata de Nicolae Bratosin este primavara, cat se poate de devreme, cu conditia ca terenul sa fie pregatit inca din toamna. In cazul in care se foloseste forma de conducere aplatizata, distanta dintre randuri poate fi mai mica de 3 m, iar pe rand 2 m. In privinta formele clasice, precum tufa libera, distanta de plantare se mareste la 3-4/1,5-2 m.

Catina este o specie care intra repede pe rod, inca din anul 3 de la plantare si poate ajunge la varsta de 30 de ani, in conditiile din tara noastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE