Cum a reusit un fermier din Ialomita sa aiba o productie de 12,5 tone porumb neirigat pe hectar

Facebook
Twitter

Carol Costandache este un agricultor din Ialomita, care reuseste de cativa ani sa inregistreze productii record la porumb. Performantele sale nu au ramas nerasplatite si anul trecut, ialomiteanul a castigat premiul concursului organizat de Asociatia Producatorilor de Porumb.

Anul acesta, situatia a fost chiar mai buna si fermierul a reusit sa inregistreze productia record de 11.260 tone de porumb neirigat. ,,Recolta de anul acesta a fost exceptionala. Au fost precipitatii si natura ne-a ajutat foarte mult. La porumb am avut productie medie de 12.500 kilograme pe hectar. Am semanat cam 900 de hectare de porumb’’ a declarat Carol Costandache pentru Stiri Agricole.

Secretul fermierului ialomitean sta in semanatul timpuriu al porumbului dar si in tehnologia folosita la discuire si la aratura. ,,Am efectuat aratura si discuitul din toamna. Fertilizatul l-am facut cu niste ingrasaminte complexe de la Linzer, chiar inainte de semanat. Odata cu semanatul, am mai fertilizat odata terenul si am folosit ingrasaminte complexe Triplu 15. Am semanat foarte devreme anul acesta, intre sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie.’’, mai explica fermierul.

Ierbicidarea preemergenta, extrem de utila pentru culturile de porumb

Cand vine vorba de cultura porumbului, nimic nu este lasat la voia intamplarii de catre fermierul ialomitean. Acesta a inceput sa aplice ierbicide inca dinainte ca plantele sa rasara, iar aceasta decizie s-a dovenit cu adevarat ingenioasa si este reflectata in productia record pe care a inregistrat-o. ,,Am aplicat ierbicidat preemergent si o ierbicidare de corectie vegetatie. Pentru fertilizare, anul acesta am folosit azot.’’, mai precizeaza Costandache.

Carol Costandache a reusit sa obtina productii admirabile si la alte culturi decat porumbul. Fermierul a inregistrat o productie de peste 2.500 tone de rapita si 5.250 tone de grau. ,,Am avut o productie la rapita de 4200 kg pe hectar si 7500 kg pe hectarul de grau. Anul acesta am pus 600 de hectare de rapita si grau pe 700 de hectare. Am pus si floarea-soarelui pe 2400 de hectare insa productia nu a fost asa de buna pentru ca a fost o furtuna si a culcat-o.’’, mai spune fermierul.

Acelasi plan si pentru anul viitor

Fermierul Carol Costandache este extrem de multumit de productia sa de porumb si sustine ca planifice sa foloseasca aceleasi echipamente si aceleasi procedee agricole pentru campania de anul viitor. In ceea ce priveste suprafata insamantata, ialomiteanul planuieste sa mentina dimensiunea suprafetelor plantate si pentru anul urmator. ,,Pentru anul viitor vrem sa plantam tot in jur de 900 de hectare de porumb. O sa folosim aceleasi tehnologii, pentru ca au dat randament bun’’, mentioneaza Costandache.

Carol Costandache este un veteran al agriculturii romanesti, el lucrand in acest domeniu inca din anul 1994. A inceput cu suprafete mici, insa cu perseverenta si daruire a reusit sa se extinda in fiecare an, ajungand anul acesta la o suprafata si productii record. Culturile sale de baza sunt cele de porumb, grau, rapita si floarea-soarelui.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE