FAO: Preturile la cereale, stabile in ultima luna

Facebook
Twitter

Anul 2016 a fost marcat de o scadere constanta a preturilor la cereale, care au scazut cu 9,6 la suta fata de anul 2015 si cu 39 de procente fata de 2011, an de referinta. In acelasi timp, preturile la zahar si la uleiurile vegetale au crescut pe parcursul anului cu 34,2 la suta si, respective cu 11,4 la suta, se arata intr-un comunicat al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura.

„Incertitudinile economice, inclusiv miscarile cursurilor valutare, pot influenta cu atat mai mult pietele alimentare in acest an”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist principal la FAO.

Indicele FAO pentru preturile la cereale, in mare parte stabile din septembrie, a crescut cu 0,5 la suta in luna decembrie, inregistrand cote crescute la orez si porumb, in timp ce estimarile mai mari decat cele asteptate la productia in Australia, Canada si Federatia Rusa a condus la scaderea preturilor la grau.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a crescut cu 4,2 la suta din luna noiembrie, ajungand la cel mai inalt nivel din iulie 2014. Cotatiile pentru uleiul de palmier si uleiul de soia au crescut, in principal datorita nivelurilor scazute ale stocurilor la nivel global precum si din cauza livrarilor limitate, iar in special in cazul uleiului de soia cresterea se datoreaza si perspectivei cresterii utilizarii in sectoarele de biodiesel din America de Nord si de Sud.

Indicele FAO pentru preturile la lactate, de asemenea, a crescut cu 3,3 la suta din luna noiembrie, in primul rand datorita preturilor mai mari pentru unt, branza si lapte praf integral si productia redusa din Uniunea Europeana si Oceania.

Indicele FAO pentru preturile la zahar, in timp ce a crescut cu o treime pe parcursul anului, a scazut in ultima luna a anului 2016 cu 8,6 la suta. Scaderea brusca a fost determinata in principal de slabirea continua a valutei braziliene (real) in raport cu dolarul american, impreuna cu o cresetere raportata a productiei de 18 la suta inpartea central sudica a tarii, principala regiune de cultivare a trestiei de zahar din Brazilia.

Indicele FAO pentru preturile la carne a scazut cu 1,1 la suta fata de nivelul din noiembrie revizuit. Valoarea medie a acestuia, in 2016 a fost cu 7 la suta mai mica decat cea din 2015, in principal datorita scaderii preturilor internationale la carnea de bovina si a pasarilor de curte.

Indicele FAO pentru preturile la produsele alimentare este un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cele cinci grupe principale de alimente: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE