Modificari importante asupra Legii vanatorii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii, prin intermediul unui proiect legislativ publicat pe site-ul MADR, solicita suspendarea unor prevederi din actuala Lege a Vanatorii.

Prezentul proiect reglementeaza suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 407/2006 a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic.

Interzicerea miscarii animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie, si impunerea stabulatiei permanente, determina imbolnaviri ale ongloanelor, imbacsirea cojocului de lana care genereaza boli ale aparatului respirator, conducand astfel la pierderi majore in randul efectivelor de animale.

In cadrul raselor de ovine din Romania, rasa Turcana este majoritara, fiind o rasa creata de-a lungul secolelor in libertate, iar limitarea miscarii in ferestrele iernii conduce, implicit, la degenerarea genetica a populatiilor de ovine din aceasta rasa, fapt ce constituie o pierdere importanta a patrimoniului zootehnic national.

Avand in vedere ca majoritatea fermelor din Romania sunt ferme cu crestere in sistem extensiv, care nu au surse de apa proprii, iar interzicerea deplasarii animalelor la sursele de apa naturale, respectiv rauri, lacuri, izvoare, genereaza boli metabolice cauzate de insuficienta consumului de apa si conduce la diminuarea semnificativa a efectivelor de animale.

Trebuie avut in vedere faptul ca neadoptarea in regim de urgenta a masurilor de reglementare propuse prin prezenta ordonanta de urgenta va avea ca efect diminuarea efectivelor de animale si pierderi economice insemnate pentru crescatorii de animale.

Aplicarea prevederilor art.23 alin.(1) lit.c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.944 din 22 noiembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 25 aprilie 2017.

De asemenea, nepromovarea prezentului act normativ in regim de urgenta poate avea consecinte nefavorabile atat in plan economic, cat si in plan social, in randul crescatorilor de animale, cu impact deosebit de grav asupra sectorului zootehnic al Romaniei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE