Ministrul Agriculturii: Avem „o mare problema” la porumbul afectat de seceta

Facebook
Twitter

Floarea-soarelui si porumbul sunt culturile cele mai afectate de seceta. Anuntul a fost facut de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, acesta precizand ca la porumb este „o mare problema”.

„Pentru floarea soarelui noi estimam o productie de circa 1,74 de milioane de tone. Floarea soarelui si porumbul sunt culturile cele mai afectate de seceta, chiar daca la floare s-a mai ajuns la maturitate, insa la porumb e o mare problema. Am fost in Ardeal si porumbul arata foarte bine pentru ca a plouat si mai mult acolo, insa sudul tarii, Dobrogea si nordul Moldovei sunt puternic afectate de seceta, iar pana la aceasta ora datele noastre indica o suprafata de 350.000 de hectare calamitate, in diferite grade, intre 30% si 70%”, a declarat ministrul Agriculturii, pentru Agerpres.

Potrivit femierilor, aproape 600.000 de hectare, cultivate cu porumb, sunt afectate puternic de seceta din acest an. E o situatie ceva mai critica decat anul trecut. Seceta s-a raspandit pe o suprafata mult mai mare decat cea de anul trecut. Daca in 2015, zona Moldovei a fost cea mai afectata de seceta, anul acesta, practic, trei sferturi din suprafata Romaniei e afectata de seceta. Exista unele zole in care distrugerea e de aproape 100%, mai ales acolo unde s-a semanat mai tarziu. Cea mai afectata cultura este cea a porumbului. Nici floarea soarelui nu a fost evitata. Sunt zone unde efectele sunt dezastruoase. De asemenea, seceta a avut influente foarte puternice si asupra culturii de soia”, ne-a declarat, acum doua saptamani, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

In ceea ce priveste posibilitatea acordarii unor despagubiri fermierilor care au suprafete agricole afectate de seceta, Laurentiu Baciu ne-a precizat ca au existat discutii in acest sens atat cu ministrul Agriculturii, precum si cu premierul Ciolos. „Ni s-a promis ca se vor face eforturi pentru a gasi resursele necesare in vederea acordarii unor despagubiri. Deocamdata sunt niste promisiuni, insa speram sa existe si ceva concret”, ne-a mai spus seful LAPAR.

In legatura cu acest subiect, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat ca in 2015 au fost alocata suma de 300 de milioane de lei pentru despagubirile provocate de seceta, din aceasta suma platindu-se doar o jumatate, deoarece multi fermieri nu au intrunit conditiile necesare.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE