Peste 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole au fost afectate de seceta, precum si de ingheturile tarzii din acest an, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. In aceasta perioada, MADR pune la punct actele normative prin care fermierii vor beneficia de ajutoare de la stat pentru culturile calamitate.
„Avem doua posibilitati, ca parte a Uniunii Europene. Putem acorda ajutor de minimis de pana in 15.000 de euro pentru fiecare fermier, pe trei ani, dar este greu de aplicat, pentru ca au fost fermieri care au mai beneficiat in anii anteriori de minimis si suma a ramas mica. De asemenea, mai avem o metoda un pic mai complexa, pe linii directoare, pentru IMM-uri. Aici trebuie sa solicitam Comisiei Europene acordul, numai ca lucrurile se complica putin, deoarece, atunci cand soliciti acordul, trebuie sa vii si cu justificarea foarte clara, de exemplu care au fost pierderile efective. Fermierii nostri au declarat, in prezent, intre 30 si 100%, sub 30% nu se declara. Ei solicita prefecturii, prefectura merge la fata locului sa constate gradul de afectare, numai ca este o problema mare, pentru ca fermierii ar trebui sa aiba o evidenta contabila a productiei din anii anteriori pentru a se face o comparatie clara”, a declarat Achim Irimescu, la postul Digi24.
Conform datelor MADR, suprafata afectata de seceta in acest an este de 1,16 milioane de hectare, cu 10-15% mai putin decat suprafata inregistrata anul trecut.
Din datele primite pana acum la Ministerul Agriculturii, e vorba despre 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole afectate de seceta din acest an, cu 10-15% mai putin decat suprafata inregistrata anul trecut. Este vorba in principal de seceta, dar si de ingheturi tarzii, iar culturile principale afectate au fost porumbul si floarea soarelui. La culturile recoltate in vara nu au fost probleme si productia este chiar mai mare cu 15% fata de anul trecut, adica de 2,4 milioane de tone grau, secara, orz si orzoaica”, a mai spus Irimescu, potrivit sursei citate.
Recent, ministrul Agriculturii a anuntat ca despagubirile pentru seceta vor fi acordate spre sfarsitul anului.
„Deocamdata acordam un ajutor de minimis pentru reducerea pretului la energia electrica pentru irigatii, 30 de milioane de lei, si catre sfarsitul anului vom mai acorda o despagubire. Sunt peste 1 milion de hectare afectate cu seceta si inghet tarziu, mai ales pe partea de seceta. E greu de precizat acum cuantumul despagubirilor pe persoana, trebuie sa vedem cat este procentul de afectare a culturilor si de abia dupa aceea vom vedea care este procentul de despagubire (individuala, n.r.)”, a declarat Achim Irimescu.
Anul trecut, a fost alocata suma de 300 de milioane de lei pentru despagubirile provocate de seceta, din aceasta suma platindu-se doar o jumatate, deoarece multi fermieri nu au intrunit conditiile necesare.
La nivel national, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.