ACEBOP: Aparitia pestei porcine africane in Romania va fi un dezastru national

Facebook
Twitter

Presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania a aflat cu surprindere astazi, in cadrul unei intrevederi cu Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, faptul ca nu au fost declansate verificari in gospodariile populatiei la porci, in contextul riscului major de aparitie a pestei porcine africane.

Atragem atentia asupra urgentarii acestei actiuni, dat fiind pericolul de introducere a virusului pestei porcine africane in Romania. Toate focarele identificate pana acum in Republica Moldova au fost in gospodarii ale populatiei, aparitia bolii fiind confirmata tardiv, dupa moartea porcilor.

Pesta porcina africana este o boala cu raspandire rapida si mortalitate mare. Cheltuielile pentru eradicarea ei sunt imense. Din acest motiv supravegherea in gospodariile cu porci este o prioritate. La fel si verificarea intarita a miscarii lor: prezenta in tîrgurile cu animale (desi a fost interzisa in anumite zone), verificarea curselor aeriene care sosesc din tarile in care evolueaza pesta porcina africana, interzicerea deversarii deseurilor alimentare ale acestor curse in aeroporturile noastre, supravegherea deversarii deseurilor alimentare de pe vapoare, dezinfectia rutiera a mijloacelor de transport la granitele de risc si altele.

Membrii asociatiei noastre sunt in alerta maxima si in acelasi timp convinsi ca aparitia pestei porcine africane in Romania va fi un dezastru national, care va duce tot sistemul intr-un faliment fara precedent. Ei solicita clarificarea de urgenta a mijloacelor de ecarisare in cazul in care maine boala patrunde in Romania.

Solicita vehement si indreptatit sa cunoasca planul de aplicat in fiecare ferma in caz de boala: cum vor ucide porcii, cu ce, unde ii vor neutraliza sau ingropa, daca exista sumele necesare pentru toate actiunile – inclusiv repopularea si cine va suporta pierderile de venit.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania solicita informarea transparenta a populatiei asupra planurilor concrete de lupta contra pestei porcine africane pe care le are Guvernul Romaniei si micsorarea riscului de aparitie prin instiuirea unor masuri intarite adecvate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE