ACEBOP: Europa, amenintata de pesta porcina africana si gripa aviara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Carnati produsi din porci infectati cu pesta porcina africana (PPA), au fost identificati la Moscova, in timp ce in Europa continua extinderea unei epidemii grave de gripa aviara, informeaza un comunicat al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania.

La inceputul lunii noiembrie, serviciile centrale veterinare ruse (Rosselkhoznadzor) au raportat ca a fost detectat genomul virusului pestei porcine africane in trei tipuri de carnati, produse de fabrica de procesare carne „Litkarinsky” din Regiunea Moscova.

Potrivit lui Eugene Bondarenko, purtator de cuvant al Rosselkhoznadzor, virusul a fost descoperit in 1900 de tone de carnati, livrate de la fabrica in aproape 300 de puncte de vanzare.

„Noi am monitorizat in mod constant importurile acestor produse (mezeluri) din regiunile tarii care au o problema cu PPA. In acest moment, a fost luata decizia de a distruge produsele infectate in crematorii”, a spus Bondarenko, adaugand ca este esential acest lucru pentru a stopa raspandirea in continuare a bolii.

Cu toate acestea, Vyacheslav Shestakov, director al Uzinei Litkarinsky, a negat vehement orice vina pentru aceasta situatie, spunand ca productia de la fabrica lui era perfect “curata” si ca „aceasta este o insinuare murdara a departamentului Rosselkhoznadzor din Chelyabinsk Oblast, iar avocatii vor actiona mai departe. Daca se va dovedi un astfel de incident, fabrica noastra va fi inchisa imediat ”, a declarat Shestakov.

In acelasi timp, mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate.

In data de 9 noiembrie, in Krasnodar Oblast, la ferma Kubansky Bacon, au fost ucisi aproape 16.000 de porci – in urma descoperirii unui focar de pesta porcina africana. Alte 8000 de capete porci au fost si sunt in curs de ucidere in Hmelnitki Oblast in Ucraina, la ferma Podolsk Bacon, in urma identificarii unui focar de pesta porcina africana in data de 14 noiembrie.

In ultima saptamana, a fost acordata o mare atentie situatiei epizootice din Europa de Vest privind subtipul de gripa aviara H5N8 care a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia , Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia.

Servicii veterinare au semnalat si ele multe pasari moarte in Lacul Verhnee din Regiunea Kaliningrad in Rusia, suspectand gripa aviara. Laboratorul nu a pozitivat inca prezenta bolii.

Vorbind despre amenintarea gripei aviare la o conferinta de presa in 15 noiembrie, ministrul agriculturii din Belarus – Leonid Zayats, a declarat ca tara sa va restrictiona importurile de pasari domestice din orice regiune in care a fost identificat un focar de gripa aviara. El a spus ca Belarus are o productie suficienta de pasari pentru satisfacerea propriei cereri si ca principala sarcina a guvernului a fost sa evite orice fel de pierdere in agricultura.

Potrivit lui Paulus Bushauskas, purtator de cuvant pentru Serviciul Alimentar si Veterinar al Lituaniei, exista o amenintare enorma de raspandire a gripei aviare catre tara sa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE