Gripa aviara se extinde in Europa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Mediului din landul german Baden-Wuerrtemburg a anuntat recent ca o tulpina a virusului gripei aviare se raspandeste in randul pasarilor salbatice din unele state europene, informeaza Agerpres.

Autoritatile germane sustin ca mai multe pasari salbatice moarte au fost descoperite in landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, in jurul lacului Constanta (Bodensee), situat la granita dintre Germania, Elvetia si Austria, in Elvetia si Austria. Totodata, in Polonia a fost descoperita o varianta a virusului H5N8.

„Observam o epidemie la nivelul pasarilor salbatice. Avem diferite piese ale puzzle-ului, pe care trebuie sa le asamblam”, a anuntat presedintele laboratorului german care investigheaza cazurile de gripa aviara.

Potrivit Ministerului Mediului din landul Schleswig Holstein, specialistii de la Institutul german Friedrich Loeffler au stabilit ca exista o legatura intre moartea unor pasari din nordul tarii si virusul H5N8.

Conform sursei citate, in noaptea de luni spre marti a fost identificat virusul H5N8, dar verificarea celor aproximativ 100 de pasari moarte (rate, pescarusi si o lebada), descoperite in apropierea a trei lacuri din nordul Germaniei, este inca in desfasurare, a informat Ministerul Mediului.

Tot in aceasta saptamana, Autoritatea Sanitar-Veterinara din Ungaria (NEBIH) a anuntat ca a identificat un caz de infectie cu virusul H5N8 la o ferma de curcani din judetul Bekes, sud-estul Ungariei, in apropiere de granita cu Romania.

Aceasta tulpina a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodata depistata la om, s-a raspandit in statele din vestul Africii, inclusiv Camerun, Niger si Togo, in ultimii doi ani, mai informeaza sursa citata.

De asemenea, in urma, FAO a emis un avertisment prin care avertiza ca virusul gripei aviare H5N8 a fost detectat la pasarile salbatice in Republica Tuva, in sudul Rusiei si probabil se va raspandi in directia sud-vest, cu migratia de toamna a pasarilor de apa. Virusul, care este extrem de patogen pentru pasarile de curte, pare deja sa fi calatorit spre vest pana in Polonia si Ungaria, precum si spre sud pana in provincia Kerala in India, potrivit notificarilor oficiale recente primite de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor, sau OIE.

„Evenimentele din ultima saptamana a demonstrat ca virusul s-a raspandit deja de la pasarile salbatice la pasarile domestice”, a declarat ofiterul veterinar sef al FAO, Juan Lubroth. Virusul H5N8 a fost detectat la pasari salbatice, precum si la rate domestice in patru state din India, iar in Ungaria, intr-o lebada gasita moarta in partea de sud-est a tarii, si la o turma de curcani in Tótkomlós.

Lebada muta moarta din Ungaria, a fost gasita la sfarsitul lunii octombrie aproape de lacul salin Fehér-tó in judetul Csongrád, un loc de odihna bine-cunoscut pentru pasarile migratoare, potrivit lui Andriy Rozstalnyy, ofiterul FAO pentru productie animala pentru Europa si Asia Centrala. Autoritatile ungare au identificat virusul ca fiind foarte asemanator cu cel gasit la pasarile salbatice la Lacul Ubsu-Nuur, Republica Tuva in Rusia in luna iunie. Locatiile – in Ungaria si India – se incadreaza aproximativ in rutele de migrare ale pasarilor de apa, in special din speciile Anatidae. La inceputul acestei saptamani (7 noiembrie), un virus H5N8 al gripei aviare inalt patogene (HPAI) a fost, de asemenea, confirmat la pasarile salbatice din Polonia. Informatiile virusologice inca se asteapta pentru a confirma daca este aceeasi tulpina dar este foarte probabil ca rezultatul sa fie pozitiv.

Tarile din regiune trebuie sa fie in stare de alerta maxima pentru incursiuni ale virusului, ar trebui sa adopte masuri de biosecuritate mai ferme in toate fermele de pasari de curte, si sa sporeasca supravegherea acestora, a spus Roztalnyy. Toate tarile de-a lungul cailor de migratie ale pasarilor din familia anatidelor sunt expuse riscului, inclusiv tarile din Orientul Mijlociu, Uniunea Europeana, Africa de Vest, fosta Uniune Sovietica si Asia de Sud.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE