Eurodeputatul socialist francez, Éric Andrieu, sustine ca actuala Politica Agricola Comuna (PAC) a fost „dezastruoasa” in privinta locurilor de munca din zonele rurale, viitoarele finantari europene fiind necesar sa fie prioritizate catre fermele mici, acestea avand capacitatea sa creeze mai multe locuri de munca, informeaza EurActiv.com.
„Uniunea Europeana aloca peste 40% din bugetul sau pentru agricultura. Ei spun ca prioritatea lor este sa promoveze ocuparea fortei de munca. Din pacate nimeni nu verifica ce legatura exista intre PAC si locurile de munca. Aceasta relatie e una cam dezastruoasa. Ne concentram pe productie, pentru a livra catre export, insa nu ne concentram prea mult la planificarea terenurilor. In 1962, 20% dintre europeni au lucrat in agricultura. Acum, cifra este mai mica de 4 procente”, sustine europarlamentarul Éric Andrieu.
Acesta sustine de asemenea ca, in lipsa unor politici concrete de incurajare a tinerilor sa devina proprietari de ferma, viitorul agriculturii europene va fi unul sumbru. „Totul depinde de politicile viitoare. Dar, daca vom continua asa, avand in vedere ca doar 6% dintre agricultorii din Europa au sub 35 de ani, in curand nu va mai fi niciunul”, a mai spus Éric Andrieu.
Eurodeputatul francez considera gresita concurenta accentuata in domeniul agricol, intre tarile europene, accentul fiind necesar sa fie pus mai mult pe planul local.
„Cred ca trebuie sa ne gandim in primul rand la teren si la stoparea crearii concurentei intre statele europene. Ar trebui sa punem un accent mai mare pe plan local, cu lanturi scurte de aprovizionare si productie durabila, precum si o legatura mai puternica intre subventiile publice si crearea de locuri de munca, ar indeplini mai multe cerinte importante, cum ar fi amenajarea teritoriului, calitatea produselor, plata fermierilor”, spune acesta.
Éric Andrieu sustine totodata ca intreprinderile mici si mijlocii ar trebui sa fie sustinute mai mult, deoarece ele sunt cele mai eficiente pentru mediu si creatoare de locuri de munca.
„Ar trebui sa ne concentram pe o parte a sectorului agricol, pe intreprinderile mici si mijlocii. Ele sunt cele mai rezistente, cele mai eficiente pentru mediu si creatoare de locuri de munca. Deci, acest lucru ar insemna indepartarea a mai mult de 3% din intreprinderile agricole din cadrul PAC. Ele detin 50% din terenul agricol al UE, dar nu creeaza locuri de munca si genereaza multa poluare. 79% din ferme sunt IMM-uri, astfel incat prin orientarea lor, vom ajunge la cel mai mare numar posibil de agricultori. Cele mai mici sunt in prezent ingrijite de catre autoritatile locale sau de servicii sociale”, a mai spus Éric Andrieu
Éric Andrieu este un eurodeputat socialist francez si membru in Comisia de Agricultura a Parlamentului European.