Curtea Europeana de Conturi: Regulile de identificare a parcelelor agricole sunt complicate inutil

Facebook
Twitter

Curtea Europeana de Conturi a solicitat Comisiei Europene sa evite „complicarea inutila” a regulilor prin care se efectueaza identificarea parcelelor agricole, eligibile in cadrul platilor directe prin PAC, informeaza EurActiv.com.

Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS) asigura vizualizarea si intretinerea blocurilor fizice (parcelelor de referinta), in vederea acordarii subventiilor europene.

De curand, Curtea Europeana de Conturi a examinat modul in care Comisia Europeana si statele membre folosesc sistemele de identificare a parcelelor agricole.

Potrivit auditorilor, imaginile din satelit sunt in prezent actualizate pentru majoritatea terenurilor agricole, insa interpretarea lor „nu este intodeauna fiabila si concludenta”.

Astfel, potrivit raportului intocmit de Curtea Europeana de Conturi, statele membre ar trebui sa-si intensifice eforturile pentru a creste fiabilitatea datelor. Mai mult decat atat, specialistii recomanda ca sistemele de identificare sa fie adaptate mult mai bine proceselor de verificare a culturilor pentru platile pe agromediu.

In baza noilor cerinte pentru Politica Agricola Comuna transpusa in regulamentele europene, si Romania a identificat mai multe activitati care trebuie desfasurate privind actualizarea si intretinerea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (Land Parcels Identification System – LPIS).

Pentru actualizarea LPIS este necesara digitizarea/verificarea unei suprafete de minimum 40.000 km2 pe an pentru a putea acoperi in 3-4 ani cei aproximativ 130.000 km2 delimitati ca suprafete agricole. Suprafata anuala care va fi digitizata de Ministerul Apararii Nationale este de pana la 21.000 km2, deoarece activitatea de digitizare si actualizare a LPIS depinde de disponibilitatea ortofotoplanurilor, aceasta disponibilitate variind in functie de mai multi factori obiectivi, cum ar fi: conditiile meteorologice, perioada scurta in care ortofotoplanurile pot fi achizitionate, bugetul disponibil etc.

Prin adoptarea actului normativ, suprafata ce o depaseste pe cea care revine in sarcina Ministerului Apararii Nationale pentru a se realiza activitatea de digitizare si actualizare a LPIS se va efectua de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfasura intreaga activitate reglementata de digitizare si actualizare a LPIS. Tinand cont de necesitatea actualizarii Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS) si avand in vedere ca actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole din Romania este verificata de misiunile de audit ale Comisiei Europene a fost necesara aceasta modificare pentru a evita blocajele in efectuarea platilor catre fermieri, se noteaza intr-un comunicat APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE